Followers

Friday, December 6, 2013

assalamualaikum...

entah kenapa hati rasa tidak tenang..tidak bahgia..mulai resah...adakah diri kian jauh dengan Pencipta?? mata berat menahan mengalirnya air mata..bahu dah tak mampu tertanggung rasenya dengan keadaan yang dilalui..tapi aku tau ini semua dugaan dan ujiaan untuk aku kembali dekat dengan Pecipta aku..

aku dah tak tau pada sape lagi untuk aku meluahkan rase...keluarga yg agak jauh...keadaan kesihatan nenda aku yang sedang nazak..mohon doa kepada sesiapa yang membaca agar kesihatan nenda kembali pulih dan Allah panjangkan umurnya...

macam mane aku nak mulai cerita ku...mungkin keakraban aku tidak terjalin antara aku dan roommates aku..mungkin ini semua berpunca dari diri ku yang tidak pandai menjaga persahabatan..entahnya..aku tak tau macam mane nak luahkan rasa...aku cuba korang untuk jadi kawan yang baik..sampai ade orang yang melihat aku sebagai 'hamba' kepada roommates aku sendiri...tapi percaya lah tak pernah terlintas dalm fikiran aku untuk menggelarkan diriku sebegitu..aku cuba untuk tolong ape yg aku mampu tolong tapi entah lah..aku mcm halimunan pada mereka bila aku tak diperlukan

aku sayang diaorang..aku cuba wat yang terbaik tapi kenapa diaorang tak pernah nak hargai aku?? kenapa diaorag cakap belakang pasal aku...ape salah aku!!! setahun dududk dengan diaorang macam2 benda aku pendam..macam2 benda aku simpan..aku simpan untuk elakkan pergaduhan..untuk elakkan persengketaaan

bila sorang moody..semua nak moody...kenapa??? kenapa aku yang tak de kena mengena dengan kehidupan korang yang berasa serba salah...bagi tau lah aku apa salah aku..ape silap aku yang mungkin buat korang terasa hati dengan aku...kalau bace moment or status or update yang korang tulis..percaya lah...hati aku nie boleh remuk korang tau tak?? aku menangis sendirian ade korang ambik kisah

aku tak pernah mintak diagungkan cukup lah korang sedar aku ade kat depan korang...berbicara seperti keluarga..ambik berat..bertanggungjawab...besar ke permintaan aku?? berat ke?? adakah 5 bulan lagi untuk aku melalui hari2 seperti hari ini...demi Allah..aku sayang ukhwah ini..aku mahu hargai korang seperti aku hargai sahabat2 aku yang dulu..pernah korang nampak aku?? adekah pasangan lebih penting dari keluarga atau sahabat??? korang dah besar..korang pikir lah baik buruk persahabatan ini...andai de kesilapan diri ini...bagitaulah supaya aku mampu membaiki diri ini =(


Sunday, December 1, 2013

hey you!!

hei awak!!! 

hei awak jangan pura2 tak nak baca sampai habis k!! awak lah!! awak dah lah duk jauh!! awak tak pernah ingat kat saya ke hah?? geram tau!! kbye!

hadiah birthday dari sis zaty,...send pic dlu malam birthday then i get the real one!


Thursday, November 21, 2013

rindu saya tak??

assalamualaikum...

cuti dah berakhir so anak2 sila kembali ke kolej dan universiti masing2...fuhh!! 3 minggu rase kejap jer kowt..tambah stress bila esok muet!!! tahukah anda muet bukan satu peperiksaan yang mudah?? speaking hai tu lepas dah!! merapu ape tak tau ah aku

act sedang mengalami kebosanan bila aku sorang jer yang dah sampai kedah pagi nie..kemas2 bilik...basuh baju sume....and kedah tengah musim hujan kowt...sejuk yang amat nie *aaaacuuummmm!!* maaf terbersin lak..haha *lap hingus*

buku muet disebelah kanan manakala lap top dibelah kiri...kenapa aku memilih untuk menari di lap top?? huh!! semangat nak belajar tak datang lagi nie..macam sedih jer..macam sedih jer pisah dengan mak semalam..nanti rindu masakan mak..rindu nak buli mak..buli akak2 ku..buat anak buah menangis...rindu wifi yang laju *wifi kolej tak elok lagi!! nasib bawak broadband*...

so kedah rindu saya tak?? abang cafe..mak cik d'rumpun..lecturer..classmates..roommates..jiran tetangga...rindu saya tak??? rindu tak nie???

*orang kedah rindu saya tak?? huh kbye*


gambar tak de kena mengena dengan karangan d atas..sekian!

Tuesday, November 19, 2013

kau kawan..kau teman..kau sahabat

assalamualaikum...

lagi 2 hari sebelum diri ini kembali semula ke bumi jelapang padi..bumi yg membawa seribu kedamaian dalam diri ini...bumi yang membawa 1001 buah cerita..1001 kenangan..siapa sangka?? 6 bulan sudah aku jadi salah seorang musafir di bumi changlun kedah...dan ini bermakna lagi 6 bulan aku akan menetap kat sana...program matrikulasi hanya setahun..tapi jika rezeki masih disana..akan aku teruskan langkah di bumi kedamaian itu..

sepanjang cuti aku banyak habiskan masa bersama sahabat2 dan rakan2 zaman persekolahan..jarang sekali nak berhubung dengan rakan2 seperjuangan di kedah..tapi dijadikan satu cerita..satu pagi aku berchatting dengan ustazah yang aku agak rapat masa sekolah dulu..berkongsi cerita..berkongsi ilmu..entah bagaimana dia seperti dapat menghidu masalah yang aku alami di kedah..dia hantar aku satu link tapi aku tidak bukak time tu sebab nak lena balik (time cuti suka btol tidur lepas subuh) lagipun ustazah nak kesekolah dah..huhu

dan malam tu terasa nak tengok ape lah link yang ustazah hantar..then aku bukak...link lagu hijjaz "kau sahabat kau teman" saat dengar lagu tu..menitis air mata ini..terimbas kembali saat dari aku kenal ape itu erti kawan..saat aku bersama kawan2 aku hingga membawa kepada sebuah persahabatan..lalu aku membawa diri merenung bulan yang sangat indah dengan harapan dapat menenangkan diri (kat matrik susah sikit nak tengok bulan..asyik tengok buku jer)

tapi air mata tetap mengalir..aku tau selama aku hidup dengan orang keliling aku banyak kelemahan..aku tau aku banyak sakitkan hati kawan2 aku..aku tau aku bukan kawan yang baik...tapi saat aku melangkah ke sekolah menengah aku berjumpe dengan sahabat2 aku...tapi Allah uji kami dengan jarak..kami berasingan tepat belajar..tapi aku tau ade hikmah sebalik semua ini..Allah nak aku cari lebih ramai sahabat tapi aku teruk!!aku tak menghargai kawan2 di kedah seperi aku menghargai kawan2 di klia..aku tak adil pada sahabat2 aku...aku bukan kawan yang baik

saat tu aku nak jer balik kedah...nak mintak maaf kat sume kawan2 di kedah...tapi andai kalian mengetahui aku cuba menjadi yg baik untuk kalian..aku cuba wat yang terbaik!! aku cuba!! tapi mungkin aku harapkan penghargaan dari kalian..aku kecewa....aku tak sepatutnya begitu bukan?? in shaa Allah..semester baru..semester terakhir kite...aku masih cuba menjadi yang terbaik...aku belajar erti keikhlasan...aku tidak mahu kalian hanya jadi kawan aku tapi juga sahabat aku...aku sayang semua yang bergelar kawan aku..aku sayang semua yg bergelar sahabat aku..aku sayang kalian

satu semester sudah kite tempuhi banyak kenangan bersama..yup! duduk asrama buat kite lebih menghargai..di kolej kalian lah keluarga aku..kawan2 yg di klia jugak!! kalian masih juga keluarga aku!! jika ade rezeki akan aku satukan sahabt di kedah dan di klia(time kawen kowt..hehe..ketahuilah semua!! aku sayang korang sesangat!! 

izzati,aina,fatiah,ayu,hajar,farah,aqish,ain,amy,farah aini,ummi,yana,may,ainin,mira,eika,dhaus,dayana,arif,ezzah,abby..dan semua rakan2 di klia dan kmk! walaupun aku serba kekurangan..aku masih mampu sebut semua sahabat2 ku dalam setiap doa ku








Sunday, November 10, 2013

merepek dengan mak

assalamualaikum

first off all sorry sangat dah lama tak update..almaklumlah saya study kat matrik so bagi siapa yang tak tau sesi pembelajaran kat matrik sangat padat sampai memang tak de masa lansung nak buat benda lain selain study study n study..okey sangat poyos tapi seriously memang busy sangat..yelah kat matrik memang banyak sangat quiz..banyak sangat presentation..banyak sangat assigment n banyak sangat topik yang kite kena study..n busy giler nak cover final..tapi alhamdulillah dah abis dah satu semester sebagai pelajar kolej matrikulasi kedah,changlun.

and cuti semester aku di isi dengan sesi membesarkan badan..yelah kat kolej tak leh masak so duduk rumah kerja nak memasak jer..hari2 ade jer menu yang saya nak buat...n sorry mak bahan2 di dapur semakin berkurangan..biase ah anakmu yg comel lagi cute nie nak wat persediaan rapi..kahkahkah

back to the topik..tadi tengok lah tv citer "raikan cinta",,okey sape yg ade astro ria or maya hd boleh lah tengok lepas nie k..act memang suka tengok citer tu tapi kat kolej tak de mase nak tengok tv n tak de astro pon kat kolej..memang sweet sangat..majlis yang sangat gilang gemilang and tiba2 aku rase takut n timbul lah conversation dgn mak aku

me:ma i getting scared to marriage
mak: kenapa??
me: yelah macam banyak jer kena pakai duit...baju kawen pun sampai 5 angka..
mak: sape suruh kawen mewah2 macam tu..
me: dulu tengok angah kawen macam mahal jer..
mak: dah kite orang negeri sembilan..selalu anak perempuan memang akan dapat majlis macam tu
me: kalau adik tak nak boleh??
mak:up to you

bila my mum cakap macam tu tiba2 aku jadi macam sedih lak..yelah nanti katekan kalau aku kawen nanti...sape nak jaga mak aku?? sape nak masakkan untuk aku even aku pandai masak..tapi percayalah masakan mak aku 100 kali lagi sedap drpd apa yg aku masak...n percaya atau tidak aku dah ade plan macam mane nak kawen..okey saving giler..haha
siapakah yang bakal membimbingku...adakah dia..tapi siapakah dia?? ahaha

Thursday, October 17, 2013

sem1 n farewell bbq party

Assalamualaikum...

hey dah berhabuk sangat kan blog nie?? well as matric student there is no time for mengadap lap top untuk benda yang agak tak penting!! hey this blog bukan tak penting okey..just kurang penting..sorry dear...okey ape cerita saya sekarang..let read together n warning!! maybe entry kali ni agak panjang berjela2..well dah lama gegila tak update kan??

okey as everyone know now saya one one kedah matriculation college student's...biasa ah jd budak matrik jadual memang sangat padat..mase tengah update ni pun tengah cuti aidiladha..sedar tak sedar dah satu semester aku jadi student matrik kedah nie..alhamdulillah macam2 pengalaman pahit manis masam payau aku telan..dengan kengkawan yang bermcam ragam..tangisan menjadi perkara biasa..ukiran senyuman sentiasa kami ukir...di kedah kengkawan lah adik beradik kami...para pensyarah ibu bapa kami..huhu...

21/10 dah start MUET test..okey cuak tahap dewa dewi jer sekarang...then study week n final!! see betapa cepat masa berlalu...alhamdulillah semua kami lalui dalam mendewasaakn diri kami..

n hari tu budak kuliah aku plan ah satu majlis perpisahan untuk kuliah kami..FYI kat matrik kedah tu..i think kuliah kami jer yang rapat satu kuliah..n majlis perpisahan pun kami wat satu kuliah...berbanding dengan student lain..diaorang wat majlis perpisahan antara praktikum jer..that why lah saya bangga giler dapat lecture-mates yang sangat sporting n awesome nie..jom layan gambar lak...
















antara kenangan antara kami..banyak sgt gambar.. 900++ biase ah klau camera bertukar tangan memang melampau ah gambar..haha..tapi terkilan sebab dengar cerita next sem klas akan dirombak dengan melampau nyer..T.T sedih wei...baru nak rapat..bar nak rase kekeluargaan antara kami..semua dimusnahkan...tapi dimana ade pertemuan disitu akan tercatat perpisahan..terpulang kepada kite untuk terus mengingati dalam diam dalam doa atau terus melupakan ketika hadirnya insan bar..love korang A4!!!

Friday, August 23, 2013

penantian

assalamualaikum

agak lama jari tidak menari-nari atas papan kekunci untuk mencoret perihal diri..bukan sudah lupa 'diari' ini cuba terbatas dengan masa..diri sudah bergelar pelajar kolej..masa terlalu banyak diabiskan untuk mentelaah buku...doakan diri ini berjaya mencapai keputusan yang cemerlang..

kite belajar niat kena betul..belajarlah niat kerana Allah bukan kerana pointer
kerna jika kite belajar untuk mencapai pointer kite hanya mendapat pointer yang baik mungkin,
tapi jika kite belajar niat kerana Allah..kite bukan sahaja mendapat pointer yang baik malah kite akan dapat redha Allah dan in shaaAllah ilmu itu bukan sahaja hanya untuk diluahkan dalam dewan peperiksaan tapi seumur hidup in shaa Allah"

penantian untuk mencapai kejayaan aku semakin berkobar2 setelah mendengar kata2 yang sangat bersemangat cara penyampaiannya untuk program senior junior bagi accounting student yg sisampaikan oleh seorang senior..in shaa Allah abis jer program matrik nie aku akan sambung deg dalam jurusan kewangan islam dan muamalat..doakan!

selain membuat penantian dalam pelajaran,sebagai seorang gadis yang mempunya hati dan perasaan sebagaimana manusia biasa..aku seperti menanti seseorang yang sangat baik padaku..entahlah..aku percaya pada janji Allah kerna janji Allah itu pasti..lupakan dahulu,,teruskan berdoa dan capai cita-cita dan harapan keluarga..aamiin!

akhir sekali penantian yang tidak enak didengar tapi kite sebagai hamba Allah terpaksa tempuhinya..keadaan kesihatan yang kembali seperti dahulu..entahlah..mati itu pasti! tapi sempatkan aku mengapai sebuah kebahgiaan sebelum menempuh alam baru bagi setiap umat setlah alam dunia?? tepuk dada tanya iman! teruskan berusaha untuk mengubati!

sayang tidak bermaksud memiliki..jika penantian yang ku lakukan satu penyeksaan aku sanggup atas nama sebuah kebahgiaan...kadang2 manusia tertanya dimana hilangnya mentari saat turunnya hujan tapi manusia lupa bahawa ade sang pelangi hadiah dr Pencinta abadi..biarlah cinta itu menjadi urusan Dia...tapi mencintai Dia adalah tanggungjawab dan urusan utama kita ;)

selamat ulang tahun kelahiran

selamat ulang tahun sayang,
kini kau bersayap pergilah terbang,
rentaslah langit cita2 mu..
harapan nanti kita kan bertemu

selamat ulang tahun sayang
jangan lah engkau tak terbang pulang
ku nanti penuh kerinduan
selamat tinggal selamat jalan

huhu sedap lak aku menyanyi sorg2 pagi2 buta nie..dah dekat kol 3 pagi rupanya,,penantian yang mencabar keimanan ku..it okey dear! so tak nak wish banyk just

bukan yang syu buat lah yang penting..syu doakan semoga awak dipanjangkan umur,dimurahkan rezeki,diberkati,dilindungi dunia akhirat..semoga menjadi anak yg soleh untuk parent awak n suami yg soleh untuk bakal isteri awak...in shaa Allah ade jodoh kite ketemu then boleh lah claim hadiah awak tu k ;)

Thursday, June 27, 2013

sepurnama di kmk

assalamualaikum..

wah rindunya nak update blog!!! dah lama jari jemari nie tak menari2 diatas keypad lap top..kalau menaip pun nak wat assigment..u know what?? jari aku tak menari semeriah sekarang..kemana aku menghilang erk?? jom baca sampai habis..hope sabar lah kan..maybe entry nie agak panjang

27hb mei..tarikh keramat..aku berdaftar sebagai one of matriculation student..pst akaun..hari pertama okey lah..daftar2..masuk bilik..kemas2..n dah start orientasi..jom citer psal orientasi dlu...orientasi kami agak menarik tapi tersangat penat..kami dah rase macam dalam kem tentera pun ade..orientasi start kol 4.30 pagi n berakhir pada kol 1.30 pagi..okey kire sendiri bape lama kami tidur...akak2 n abg2 fasi yang ohsem n ade gak yg tettt!! 



sepanjang mppb kami wajib pakai warne tema!!


pada mulanya aku n roommate aku tak delah baik mane..yelah masing2 baru kenal kan..so tak masyuk lagi..n dalam bilik nie aku seorang jer budak akaun...yang lain2 semua budak2 sc..budak pandai kowt...straight A giler!!tapi sekarang alhamdulillah everthing okey,..aku nie jenis yang sgt meriah so aku akan tegur semua orang n best lah bila wing aku semua okey n dapat terima aku..tapi tau lah kat kolej kan..1 malaysia..so kire normal lah kite tak paham ape budak2 kelantan or terengganu or kedah cakap..hahaha..tapi at least kite leh blaja sesame

kat sini jugak aku dapat kawan2 yang alhamdulillah semua baik2...roommate aku..farah yang agak gila2..aina 9A..tapi sangat manja..comel jer takut gelap...n farah..kaki study..24 jam tengok dia study..kadang2 tu aku stress!!


n kat hostel aku pun kumpul kawan jugak...ade cerita disebalik kisah ukhwah kami.tapi mlas pulak nak cerita..so let i introduce to you my friend..ain,abby,dayana,izzah,fad,sia, stacy  n ramai lagi...





so sepanjang sebulan kat sini..alhamdulillah everything still okey..just senang stress..biasalah dok kat matrik kena stress..kalau kau tak stress maknenye kau seorang student yang sgt bermasalah ..ahahah..kuliah,tutorial,,praktikum..okey benda2 nie akan bagi kite sanagt sibuk..

n tak sabar lak nak ramadhan dengan kawan2 baru n sekarang kami dah rase aura balik raya..yelah tahun nie ramai student johor melaka kat kolej nie..selatan ke utara kan?? so tiket bas balik ramadhan dah abis..hahah..n oi percayalah!! satu pengalaman yang menarik bila kite kat tempat orang..so secara rasminya kami dah jadi perantau!

Thursday, May 16, 2013

happy teachers day!!

Assalamualaikum...

okey sekarang sedang menhitung detik untuk menerima result UPU yang keluar esok..lepas kol 12 pm..ya Allah kau berikanlah rezeki untuk ku menyambung pelajaran demi mencapai cita-citaku dan membahgiakan keluargaku..aamiin!! thank sape yg aminkan..semoga Allah mendengar doa kalian dan malaikat mendoakan perkara yg sama untuk anda!

okey hari nie 16 mei bersamaan hari guru kalau kat takwin sekolah..okey sad sangat..saya dah tak sekolah..so wish kat fb jer lah..ambik kau kecoh status aku kejap..okey2 nak story kat sini lah..imbas kenangan terindah ketika sekolah

kite mulakan dgn guru kelas aku k..pn suriati..kecik orangnya..suara pun halus jer..n paling best ajar sejarah..so memang tersangat tidak peliklah kalau kelas sejarah kami jadikan kelas untuk tidur..lagi2 aku yg duduk kat belakang skali..hahaha..tp cikgu tu sabar jer kejut kami..ajar balik..photostet nota banyak2 n kami start ah jd budak kecik tampal2 dalam buku nota..nampak tak cikgu baik hati..dia tau student dia memang tak kan salin nota punya

then pn zaryani..cikgu bahasa melayu kami..fuhh..dia tak garang tau tp tegas yang best..susah lah nk terangkan tp sape yang masuk kelas dia memang awesome giler lah..tapi kerja memang superb banyak lah..then selalu wat presentation..lisan bahasa melayu..kalau kat astro ade oh my english..kat sekolah kami ade on my bahasa! klas bahasa lah satu2 nya kelas kami kena selalu melukis watak2 dalam novel n sastera..okey lukis orang lidi jer pun

then english class paling kami ______ okey krik..krik..krik..tidak dinafikan english clas bukan lah sesuatu yang class mate aku suka..madam azizah..dia okey jer..kami yang tak okey..dlam klas dia tak de bahasa rojak or english pasar k..pure british english..so tak heran lah klau class dia classmate aku yang selalunya tak tau diam terus bisu..wah magic giler madam mampu membuatkan kami diam seribu bahasa!

then klas mathematics modern! okey clas nie memang sangat happening..tak tak leh beza student dgn cikgu..so anugerah guru paling sempoi jatuh kepada....*bunyi dram* pn hashimah idrus..okey cikgu shima mmg tersangat awesome..cara dia ajar,,then paling sweet kalau birthday one of my class mate kami akan nyanyi ramai n cikgu nie start ah wish..sampai nangis2 kami dengar...terharulah konon even bukan birthday kami..untung fahmi jadi anak emas cikgu..yelah result math mod tak pernah kurang 90%..

then cikgu nor hashimah majid..okey name same kan?? kami panggil beliau mama shima..mama shima ajar kami add math..perh! ingat lagi mase form 4..hari selasa jadual kami lepas rehat 2 mase math mod,2 mase untuk add math n last period untuk sivik..so jadi 2 mase math mod..3 mase add math..dekat 4 jam kami tengok no..tapi mase form 5 lagi teruk kowt..kami ade 2 dunia..dunia pelajar normal n dunia add math..tapi ntah kenapa..1 klas suka add math..kami akan berlumba2 sapa yang dpt selesaikan soalan tu dlu..tapi paling pantang klau cikgu wat soalan kat depan..sape yg tau dia tak nak panggil tau..benda yang kami tak tau tu lah mangsa dia..tak cukup kat sekolah..kami dibahagikan 5 kumpulan untuk study kat rumah dia malam2..act sukarela...best sgt..rindu lah!

pn sariyah yang bertanggungjawab mengajar kami subject sc..dia ade cara tersendiri untuk buat kami pham..iaitu,kuiz,markat n hadiah..nampak tak masing2 mata duitan..tapi dgn cara nie lah kami dapat belajar sambil bersuka ria..benggang btol dgn kumpulan raja..menang jer!! kami tak sampai 5 kali menang

then pn ruziana untuk subject ekonomi..ceh2 disebabkan aku top 5 best eko student aku agak suka lah class nie..aku suka bertanya dlam klas nie..then pn aishah untuk subject prinsip akaun..wah klas nie mmg sangt awesome lah...mase form 4 klas nie klas tidur aku..yelah tak minat akaun tapi kena paksa ambik kan tapi mase form 5..along paksa g tuition then dah tau mcm mane nak wat akaun so minat tu timbul..alhamdulillah..then cikgu pun suka nasihat kami ttg life lepas nie..best wei..yelah ade 2 jer jejakan dlm klas tu drpd 30 lebih student

last but not least agama..ustazah akma..klas dia okey2 lah..kalau form 5 ibadah penuh pasal kawen..ingat lagi mula2 ustazah tanya shahir psal wanita n aurat... "shahir nanti awak nak nk isteri yg pakai tudung or tak" tanya dgn harapan shahir jawab yg tutup aurat tapi hampeh! shahir jawab ape?? "wife pertama n kedua kena pakai tudung tapi ke tiga n keempat tak yah pun tak pe"...riuh rendah klas kami gelakkan dia..then klau budak2 klas aku bosan dgr ustazah tu terangkan tapi kami tak pham mula lah keluar soalan2 yang merepek2,,,okey that 5 uni cambridge

okey tu lah serba sikit psal cikgu2 yang ajar 5 uni cambridge,,tapi tak semua lah..5UC nie campuran pelajar aliran akaun n lukisan kejuteraan..so banyak cikgu lah..walaupun klas kami top 3 kat sekolah..kelas harapan tapi tak semua cikgu2 yang paham kami..yelah kami nakal..tapi tanya lah cikgu2 kami..kami best kan cikgu?? mama shima cakap klas kami ade adventure,..jangan ambik kisah ape orang cakap.n kami dah buktikan kat sekolah..kami pun boleh berjaya mcm klas sc!! hihi..doakan kami cikgu..semoga terus tenang menuntut ilmu dan diberi kejayaan di dunia dan akhirat

#lagi 12 jam result UPU keluar..oh berdebar...doakan yg terbaik untuk ada

Monday, May 6, 2013

Assalamualaikum..

sejak berada di shah alam hidup aku makin berwarna..yelah dlu klau duk klia hari2 wat benda yg sama jer..klau kat shah alam nie hujung minggu jer tak duk umah..okey the moment bila kite dapat spend the great time dengan family kite..ya Allah kebahgiaan yg tidak dapat diungkap..kite bergurau bersama..mengusik..nanti ada yang merajuk..ada tukang pujuk..silaturahim dlm keluarga dapat dikuatkan

tapi sebagai remaja perempuan yang normal aku jugak terjebak dlm masalah perhubungan..ntah lah..hati aku tak menentu..kadang2 aku rase bersyukur kerana Allah hadirkan dia untuk aku..hubungan jarak jauh yng tercipta banyak mengajar aku erti kesabaran..erti kejujuran dan kesetiaan..yup ade jugak yg cakap "alah ada..kau jer setia tapi dia mcm mane??" okey aku tak nafikan kadang2 aku takut tapi aku sedar..dia bukan milik aku pun..aku hanya mampu berdoa..mungkin dulu ketika aku masih bergelar 'pelajar sekolah' aku rase takut untuk kehilang tapi sejak aku cuba berhijrah aku kenal ape itu cinta sebenar

kadang2 aku tertanya..bila seseorang itu menghilang itu tanda dia memberi ruang untuk kite berfikir..dan apabila dia kembali untuk mengubati luka yg tidak sengaja dia lakukan aku gembira tapi tidak lah aku mengharap seperti dulu..masing2 dah besar..seminggu baik tapi kenapa dia jadi seperti dulu..kadang2 aku nak gelak bila aku rase aku seperti dipermainkan..tahniah kepada permain...tapi aku takut..even perasaan aku tak sekuat dulu kerana aku telah serahkan hati aku kepadaNya aku takut bile dia juga berasa sakitnya dipermainkan..kerna hidup ini seperti roda..ape yang awak bagi itulah yang awak dapat

tapi aku gembira..aku kuat..dr mane kekuatan itu pun aku tak tau tapi yang pasti datang dariNya...alhamdulillah..now biarlah aku fokus untuk further study dlu..aku nak kejar cita2 aku dulu..mengembirakan mak aku..tebus balik kesalahan yg aku lakukan masa spm dlu..nak ke jepun..tidak lah aku ketepikan perasaan aku terhadap dia tapi kite dah besar..awak pun tgh study...just be nice with me..dont hurt me...dan paling penting..doakan saya agar same kite dapat capai cita2 dan kejyaan kite..n in shaa Allah jodoh kite..

bakal mahasiswi!
mohon doa dr kalian agar berjaya mendapat tawaran dr pihak upu!

Monday, April 29, 2013

keyakinan diri

Assalamualaikum...

minggu lepas aku dengan penuh rase gembiranya balik dr salon..hihihi maaf mak guna kad kredit..then mak aku tanya..mak/me "why u cut ur hair like that?" it fashion ma" "u want show at who" "no one..just for myself"...then mak aku wat muka dia..sebenarnya aku buat mcm tu sebab untuk keyakinan aku sendiri..

untuk pengetahuan semua kadang2 aku rase down..bila aku tak de keyakinan diri..time tu macam semua benda jadi tak kena..so mase form 2 aku diberi tanggungjawab untuk jadi pebimbing rakan sebaya kat sekolah...then mase form 2 n 3 prs still tak aktif lah..then tbe2 mase aku form 4..cikgu kerul suruh aku jd MC untuk 1 majlis kat sekolah..fuh bayangkan berdiri kat depan seribu lebih student then orang luar lagi..dah ah aku mmg terkenal dengan penyakit gagap kalau aku nervous..then korang boleh tau kn betapa malunya aku hari tu??

keesokkan harinya aku dipanggil masuk dlm bilik kaunseling then lepas bincang2 dgn cikgu lily aku dapat satu cara untuk keyakinan diri..lain orang lain cara..nie aku bg tips kat korang untuk tingkatkan keyakinan diri korang..

okey bagi contoh dalam seminggu korang akan hadiri temuduga or kena handle 1 majlis..1st skali kite kena berani..perlu ade sikap 'aku boleh' jgn sesakali korang cakao 'alah,aku tak boleh ah..aku takut' JANGAN!!!..then korang kena ade ilmu..means korang nk temuduga untuk restoren..so korang study dlu psal restoren tu..so nanti tak de lah korang nak tergagap2 mase interview

then korang kena aim ape yang korang nak...aim ah yang korang nak giler jawatan tu..dengan aim korang automatik akan menjadikan semangat korang membara..then sentiasa improve diri sendiri...practise make perfect! so sentiasa berlatih..perempuan dan cerminkan tak kan terpisah..so rajin2 lah diri bercakap kat cermin..then bila dah confident try carik someone n practise depan dyeorg..so korang dah skill nak bercakap..

n pada aku paling penting..penampilan..kalau korang rapat dengan aku..korang akan dengar ayat nie keluar dari mulut aku hari2..siyes! tak tipu.."chill ah..budak comel mcm aku jer boleh buat tu" selalu nye aku cakap tu bila aku ade wat salah..korang chill..lantak ah orang nak kate kite perasan...kite nk baiki diri untuk kita..bukan untuk orang lain..aku suka tengok diri aku depan cermin...bila dah siap aku akan cakap "comel gak aku nie"then snap pic pose comel...in shaa Allah hari aku akan jadi okey and..and..and jangan lupa untuk SENYUM sepanjang hari

okey tu jer kowt..act tadi idea aku mencurah2..bila orang kacau aku tgh menaip mulalah aku hilang idea..maaf!!! doakan aku murah rezeki untuk dapat tawaran dgn upu wahai sahabat





Thursday, April 25, 2013

tawaran pertama

Assalamualaikum..

izikan ceq berbahasa kedah malam nie..okey tak pandai sgt...main tibai jer nia..kenpa tbe2 ceq nk berloghat kedah erk?? ini lah sebabnya




alhamdulillah..hari ni result matrik dah keluar..so aku dapat kat kmk..what kmk?? kolej matrikulasi kedah..tuuuddiiiiaaaa...kodiang sana!! fuh4..jauh lah semput ceq bila tgk negeri dia...abang ipar ceq yg mmg anak jati kedah pun cakap jauh..lagi lah ceq yg mmg tersagat fail geografi malaysia nie

act tak tau pun hari ni result matrik keluanr..pagi2 ceq bukak ja twitter ade sorg budak tweet yg dia dapat hat perlis sana..fuh!! then mintak link..dia bg portal lama tp still leh bukak..so ceq bukak lah..dapat kedah..text zaty mintak ic dia..dia dapat perlis..fuh!! kenapa tak sama??!!!ntak pe2 berjiran lah kite ty..

Kesabaran terus diuji bila berita mengatakan matrik upgrade..so pukol 4 baru leh bukak laman web rasmi KPM..okey mase tu ceq dgn meera..kami tak tidur pun petang nak menunggu pukol 4 tu..then dapat email..KPM tunda resulr..kuar 26/4..permainan ape yg KPM cuba mainkan?? rase hati dipermainkan...ceh sila tampar! tbe2 ade sorg senior call kate web rasmi dah boleh bukak..so aku dgn meera cepat2 check balik..same jer..jodoh ku tetao dikedah..meera di perak..yg aku tgh pelik bin hairan nie..aku mintak negeri sembilan,melaka n johor..macam mane matrik campak aku ke kedah?? kodiang lak tu?? tapi alhamdulillah..dah rezeki kami ke situ

tapi sekarang aku still tak leh wat keputusan untuk terima matrik or tak..along suggest untuk aku tunggu result upu yang keluar minggu ke 3 mei..so pada para pembaca yg budiman..mohon doakan saya dimurahkan rezeki menerima tawaran dr upu..thank sgt..

#hok aloh..sape lagi member yg aku kenal ke kedah?? macam ramai ke perlis jer??


Wednesday, April 24, 2013

birthday celebration part !

Assalamualaikum..

fuh lama giler kan aku tak update?? ade sape2 rindu kat aku tak?? buat ape nak rindu kat aku kan?? perabis masa jer..okey2 maafin ya wahai sahabat..aku memang sangat sibuk sejak 2 menjak nia..then aku dah jarang bukak lap top..bukak pun kalau nak wat assigment..ceh2..kalau rindu doakan lah aku tau4...

so post kali nie mak cik nak story birthday celebration part 1..okey main part2 lak kan?? birthday sape sebenarnya?? okey2..sabar lah..tau lah rindu *cepat tampar*..act 21 hb hari tu birthday anak buah aku..nur syaza qaisara n 22hb bithday along aku...so hari tu kami g zoo negara..aik mcm pelik jer sambut birthday kat zoo..baby sara lah nak g zoo..so ikutkan jer lah..

disebabkan baby sara keluar awal sehari dari along..kami plan wat party 28 nie..so memang sibuk lah nak buat sume kan..along sediakan kek n goodie beg...yg lain sponsor makanan..aku sponsor tenaga jer..hihi aku kan penganggur terhormat..

korang layan pic sepanjang kteorg kat zoo k...

ehem2..cuba teka sape dapat kereta baru??





ceh antara haiwan2 yg aku tgk..banyak binatang..malas nk upload..tp paling best tengok animal show..aku pun dah gayat jap..tp hampa sikit ah..aku nak ambik gmbr dgn ular sawa tp angah aku tak kasi..confuse btol aku dgn dia..aku yg nak ambik gambar dia yg fobia lebih..

entah kenapa aku rasekan sang buaya nie sangat cute

alah orang tu salam eja nama syaza lah..
okey nie sume just pic dr fon aku jer...pic yg lain sume kat camera..tunggu aku rajin nanti aku upload kat fb...

p/s:mohon doakan aku dimurahkan rezeki untuk sambung blaja..aamiin!!

Tuesday, April 9, 2013

jangan menghukum!

Assalamualaikum..

okey today hati aku tersangat tenang..setenang bumi yang dari pagi tadi hujan renyai2..then2 datang seorang abang senior kat aku..borak punya borak tbe2 abang tu cakap pasal masalah manusia sekarang..okey2 aku tersangat berminat..eh aku ape2 topik pun menarik..i love talk..tak kisah pun sape..okey melalut..sambung *ingin ku ingatkan entry kali ini panjang..mohon bersabar*

okey aku bagi situasi k..yang nie sape yang like fan page "muhammad rusydi" kat FB korang boleh bace..mohon copy ilmu bang..


Al-kisah seorang mat rempit tegar baru nak menginsaf. Tapi kini beliau sangat tension. Tension dengan beberapa situasi yang beliau terpaksa hadapi.

Situasi 1
---

Masa zaman rempit, beliau selalu layan lagu metal rock, gigs punkrock. Selepas insaf, beliau beralih kepada lagu-lagu jiwang sentimental.
Reaksi masyarakat: "Dari ko layan lagu jiwang, tu baik ko dengar nasyid ke zikir terapi ke qasidah ke..al-Quran ke..jiwang2 ni lalai ko tau tak...lalai!"

Reaksi beliau dalam hati, "Layan lagu jiwang pun salah gak?!"

Situasi 2
--

Masa zaman rempit, beliau dating dengan minah rempit sana sini. Bonceng sana-sini. Arak pompuan keliling bandar metropolitan dengan motor. Couple dan zina tu jadi makanan batinnya. Selepas insaf, beliau mula nasihatkan supaya couple halal selepas nikah di facebook.

Reaksi masyarakat: "Ko ajak couple halal lepas nikah hanya buat umat Islam jadi lemah je, jadi berfantasi nak nikah tanpa persediaan. Ko hanya merosakkan umat je. Buat orang kahwin muda tanpa persediaan cukup. Pastu bercerai la. Tu semua salah ko la!"

Reaksi beliau dalam hati, "Ajak ke arah nikah pun salah, korang buta ke berlambak di luar sana yang couple dan berzina..korang ni pandai salahkan aku, tapi korang turun sendirilah ke alam realiti...alami sendiri baru korang tau betapa pentingnya kahwin. Better kahwin la dari berzina. Cerai tak cerai tu cerita kedua. Dah takde jodoh, nak wat camana. Ada korang pikir semua tu?"

Situasi 3
--

Masa zaman rempit, pakaian beliau memang rosak habis. Kadang seluar pendek, kadang rambut karat. Macam2 lagi la stailo yang bukan2. Lepas insaf, beliau pakai kopiah. Upload gambar kat facebook. Dulu gambar facebook beliau rock gile. Sekarang pakai jubah.

Reaksi masyarakat: "Ni dai'e gedik la ni. Letak kopiah dan jubah untuk perangkap perempuan2 kat fb. Entah2 macam ustaz yang pergunakan pompuan2 utk kepentingan dia. Tak payah menipu nak jadi ustaz la. Ustaz fb. Konon insaf pakai kopiah. Pergi kuliah UAI sikit dah nak berdakwah. Daie gedik padahal! Pergunakan agama utk kepentingan diri!"

Reaksi beliau dlm hati, "Dah tu, korang nak aku pakai macam dulu ke? Tak boleh ke aku post kata2 nasihat dalam fb utk remaja? Aku just taknak dorang jadi macam aku je pun! Tu pun salah ke?!"

--

Adalah beberapa situasi lagi. Tapi inilah realiti yang berlaku. Kadang-kadang orang tidak tahu kisah sebenar seseorang. Mereka judge atas penampilan luaran kita. Mereka judge apa yang mereka nampak. Mereka rasa agama mereka lebih baik dari orang lain. Ramai orang yang baru nak insaf mulai berjinak2 dengan agama dikondem oleh orang2 yang kononnya KUAT AGAMA, PERFECT AGAMA.

Tak ada orang yang baru berubah terus jalankan agamanya dengan begitu PERFECT dan tidak buat salah. Memang takkan PERFECT. Semua orang berubah berperingkat2.

Bukankah orang2 yang merasakan agamanya lebih baik dari orang lain sebenarnya sama sahaja seperti iblis? Iblis juga merasakan dirinya lebih mulia dari Nabi Adam a.s.? Bongkak dan takabur.

Tak payahlah rasa lebih pandai agama dari orang lain hingga mengeluarkan kata-kata cerca dan tohmah pada kami orang-orang yang baru nak berubah ke arah lebih baik. Nak tegur, tegur dengan baik. Tak perlu nak aibkan, tak perlu caci maki.

Kita semua hamba. Kita semua sama. Yang membezakan cuma taqwa.




okey moral of the stories pun abang rusydi dah sedia kan just aku nak tambah sikit jer lah k..kita nie suka sangat judge orang/..awak..awak..awak..as long as kita tak tidur sebilik,setilam,sebantal..jangan ah nk judge orang..okey awak..awak..awak sangat bertuah dilahirkan dan dibesarkan dengan didikan agama yang sempurna..tau serba serbi..tapi itu bukan point untuk awak memperlekehkan kami2 yang mahu berubah.

Awak sepatutnya membantu kami yang baru nak merangkak mengejar ilmu akhirat..bantu kami! Bukankah dakwah itu sepatutnya dilakukan dengan penuh lemah lembut..awak tau tak betapa sukarnya untuk kami berubah ke arah kebaikan..tapi akan jadi lebih sukar untuk kami istiqamah jika ada manusia2 yang mcm mereka2 yang menghukum..please!!!Bantu kami! sama2 kita melangkah ke syurga Allah..in shaa Allah..aamiin..

p/s:thank for reading the long entry..sama2 kita menimba ilmu!


Tuesday, April 2, 2013

renungan bersama

Assalamualaikum..

alhamdulillah..test dah abis..3 hari untuk aku goyang kaki..so tadi akibat kebosanan yang tahap super..aku pun memetik lah gitar tu sambil nyanyi lagu muhasabah cinta dengan si mar..then tbe2 si yati bukak cter psal rama2..terus dia bukak 1 website nie..okey2..citer dye mcm nie


Suatu hari, ada seorang budak lelaki sedang memerhatikan seekor kepompong..
Didalamnya ada rama-rama yang sedang berjuang untuk melepaskan diri dari dalam kepompong dan
Kelihatannya begitu sukar
Budak lelaki tersebut merasa kesian kepada rama – rama tersebut
Dia ingin membantu rama-rama agar dapat keluar dengan mudah.
Akhirnya kanak-kanak mengambil gunting dan membantu memotong
kepompong agar rama-rama dapat keluar dengan segera dan senang.
Alangkah senang dan leganya kanak-kanak tersebut.
Tetapi apa yang terjadi?
Rama-rama itu memang dapat keluar dari sana,
Tetapi rama-rama itu tidak dapat terbang, dia hanya dapat merayap.
Apa sebabnya?
Rama-rama yang sedang berjuang dari kepompongnya tersebut,
Sebenarnya pada saat rama-rama mengerahkan seluruh tenaganya, ada satu cecair didalam tubuhnya mengalir dengan kuat ke seluruh tubuhnya, yang akan membuatkan sayapnya dapat mengembang sehingga ia dapat terbang.
Tetapi kerana tiada lagi perjuangan tersebut, maka sayapnya tidak dapat mengembang sehingga ia menjadi seekor rama-rama yang hanya dapat merayap.
Kadangkala niat baik kitab elum tentu menghasilkan sesuatu yang baik.
Sama seperti pada sewaktu kita mengajar anak kita.
Kadangkala kita sering membantu mereka kerana kasihan atau rasa sayang, tetapi sebenarnya membuatkan mereka tidak berdikari
Membuat potensi dalam dirinya tidak berkembang. Memandulkan kreativiti
Kerana kita tidak sanggup melihat mereka mengalami kesulitan,
Yang sebenarnya jika mereka berjaya mengatasinya, mereka akan menjadi KUAT.
Demikian juga pada sewaktu kita sedang berjuang menghadapi sesuatu, jangan mengharapkan bantuan orang lain, berjuanglah dahulu dengan mengerahkan segala kemampuan kita.
Hidup penuh dengan PERJUANGAN.
Sering kali juga kita sering menyalahkan situasi yang kita hadapi,
Tetapi ternyata situasi itulah yang akan mendewasakan kita

okey dah paham..ambik iktibar...copy paste dr harianislam.com

Saturday, March 30, 2013

hanya tinggal kenangan

Assalamualaikum..

mohon sedih untuk tajuk entry kali ni..hahaha..tidak lah..hanya sedikit kenangan sepanjang berada di menengah atas..tadi dapat majalah sekolah untuk tahun lepas...sangat best bila penuh muka aku dalam tu..yelah kawan sendiri yg jurukamera sekolah..n aku jenis yg aktif disekolah..


look!! comelkan kami?? mase nie tgh exam week before trial..baru lepas study add math klau tak silap...dah tersangat stress so khair keluarkan camera dia n bermulalah photoshot kami..mula2 aku duduk sebelah zaty lepas tu si ayie lak menyibuk..so aku tukang ambik gmbr..klau korang jumpe pic nie kat fb khair korg boleh tengok ayie tiru sume pose zaty..maklumlah mahu tapi malu...untung zaty monitor minat kat dia

rindu sangat kenangan di sekolah...senior year..malam perpisahan..rindu nak rempit ramai2 g rumah cikgu shima malam2 untuk study add math..memekak kat rumah cikgu...study together..bersaing untuk kuiz..bersaing untuk dapat tempat dlm klas..ya Allah rindu semua!!kalau duduk dalam klas nie kena ade semangat untuk bersaing..walaupun kami nakal..nakal kami nakal yg baik..kami ade hubungan yg baik sesama kami..dengan cikgu2..alhamdulillah :)

walaupun excited smbg study kat kolej sekolah tetap dalam hati..yelah sekarang dah lain..dulu kalau tak pham..tanyalah cikgu 10 kali..mcm2 cara dye terangkan nak bagi kite paham..sekarang kalau tak pham..pandai2 lah nk hidup bagi pham...kalau dulu boleh share masalah peribadi dgn cikgu2..sekarang boleh kire dgn jari lec yg nk gurau2 dgn kite

#dalam 5 tahun dapat lah kad jemputan dr budak2 nie..aku?? in shaa Allah bila masa dah tiba..hahaha

Tuesday, March 26, 2013

Assalamualaikum..

uwaaaaaa...rase down sangat malam nie..haha..nak text zaty tbe2 kredit aku tamat tempoh..hello maxis..aku ade rm4 lagi..jangan ah suruh topup lagi!! please lah weii..i need my bestfren!!! then aku dah terbukak hati nk story kat org lain dye pulak hilang...adoooooiiii..hahah tapi take it easy..syuhada kau kuat!!*aku tak kuat! *ngada2*

hahaha..hari nie aku nak jadi prs balik..omg! giler rindu kat sekolah weii..rindu nak jadi seorang prs yg baik..hahah ngada2..okey2 rase mcm nak imbas balik kenangan mase sekolah rendah lah..AMARAN! entry kali nie mungkin panjang berjela...act next week ade reunion batch kami..so hari tu dah jumpe lah kwn2 wat mini reunion nk bncg nk wat ape..

mase kat rumah kembar..aku,sarini,adawatul,syera.n kembar start ah kenang balik mase sekolah rendah..walaupun kebanyakkan dyeorg citer aku tak tau..tapi yg aku tau memang meriah perbualan tu..aku kenakan syera dgn farez..farez,ketua pengawas yang sangat hensem *katenye* n syera,ustazah kecik..sanagt sweet kalau dyeorg bersama,.then tbe2 masuklak sarini budak smka shams...dulu mase sekolah rendah pernah dikaitkan dengan farez..hahah habis kowt jd cinta 3 segi..abis badan aku lebam kena cubit dgn sarini n syera..tapi nasib baik sepanjang hari tu syera kate aku comel jer..siap tanya rahsia kenapa aku sangat comel..cair hati mak nyah!

then kacau adawatul pulak..dye tu beriya suruh wat reunion 2 kali..semata2 dhaus..salah sorg bestfren kami nk ke plkn..amboi watul! ada apa2 kah antara kalian berdua...then ingat balik peminat2 kat sekolah rendah..dulu mase sekolah rendah boleh dikatekan geng aku palinh popular ah..gang2 aku time tu sume budak2 akedemik yg sangat ohsemm..then cute2..cantik2..hensem2..kacak bergaya..full pakej ah..kecuali aku..aku jer yg biase2 dlm geng tu

then sume carik lelaki yg dikaitkan dgn aku mase sekolah rendah..memang tidak ade lah..maaf k macek tak layan lelaki..hahaha..dyeorg sume bengang dgn aku..sabar2..then kenang balik mase darjah 6..ingat lagi helmi dulu suka btol ejek rambut aku..then tarik2 rambut..okey kanak2 ribena lagi...kejadian yang pelik2..memang sangat kelakar..dr kol 11 sampai kol 6 kami just gelak jer...ya Allah rindu sangat.hope reunion yang dyeorg plan berjalan lancar..tak sabar nak jumpe member2 sekolah rendah,cikgu2 yang ohsem!!

antara manusia2 yang bertanggungjawab menjayakan reunion
adawatul,sarini,aku,syera
#cant wait for next reunion..dengan tema arabic..fuhh!!!

Friday, March 22, 2013

apabila....

Assalamualaikum...

sekarang aku tengah wat benda yg paling pening dalam hidup aku iaitu

oh tulisan!!! bilalah kau nak cute??

study sambil main game..tahap stress melampau
apabila aku kebosanan dan otak aku dah padat lagi sendat nie lah masenye aku nak wat kerja yg pelik2..okey student..let i teach you negori sembilan language...okey get ready to split you tongue

Lombu ado tali takdo pon tak guno
Tunggu hujan dh ghobeh
Baru payung nk dibuko?
Kojo tak kuek tapi berangan nak hidup sonang
Baik poie mampuih dari susah'an semuo urang
Polik Bona bilo pikir orang tuduh bukan2
Takpo tunggu den dah kayo jangan cubo nadah tangan
Mintak pinjam duit apotah laie tandotangan
Time tu takdo nak berbaik
KAU BOLEH POIE JALAN
(waris)

Tadi sey kua poie deting dan makan dgn gelpren sey..
Maso kek kodai makan,gelpren sey tanyo,
"ucuk,napo ucuk lotak
ikan guring tu ateh meja macam tu je tak tutup"
sey tanyo beliau,
"napo..tak bulih ko??"
gelpren sey jawab,
"ucuk gilo apo..keliling kodai ni an banyak kucing"..
Sey tanyo laie,
"dah tu??"
gelpren sey jawab,
"tak takut ko diterokam eh ikan guring tu??"
sey da buring,sey jawab la..
"abih tu anje pakai seksi seksi,dodah sano dodah sini tu anje tak takut kono terokam ko??"
gelpren sey polik..beliau tanyo sey,
"pesal pulak??apo kono mengono eh??"
sey explain la kek beliau..
"anje,kek keliling kito ni an banyak lelaki yang kito tak
tau baek ko jahat..anje tak takut
kono terokam ko??" tp ucuk tengok macam sengajo mintak kono terokam
jo"..

lagi satu

Maso skulah marin sey seoghang pelajar yang ensem dan nakal..ponah sokali time cekgu mengajar kek dopan,sey pulak bantai becakap kek belakang..
Cekgu sey nampak,dijorit eh namo sey,
"bob,kalau kau nak
sangat becakap ha meh ganti an cekgu kek dopan ni..Biar cekgu pulak jadik pelajar mcm kau..Nak??"
sey tepanjat..tompi sey tanyo cekgu sey,
"Errr eh bulih ko cekgu??"
Cekgu sey bongih..beliau koba,
"Nak sangat an..haa copek"
sey pun apo laie..bukan sonang nak jadik cekgu..sey poie dopan dan cakap,
"Baek la..Sokarang sey
cekgu kelas kau sumo yo..skarang kau sumo bulih beghambuih balik gumah..Kecuali yang duduk kek tompek bob tu nanti
kau balik pukul limo potang yo"..
Waaaaahhhh bestnyoo jadik cekgu.


so dah terbelit lom lidah korang?? same ah kite..nie sume aku copy kat fb jer..aku pun terbelit2 lidah..aku ingat lagi mase hantar sepupu aku tunang..yelah org negeri sembilan nie kaya dgn adat..so b4 tunang ade sesi balas2 pantun then bncg2..time 2 wakil dr family akan cakap negeri sembilan..fuh pekat giler kowt..sape yg tak pham ternganga jer lah..so klau ade sape2 yg niat nak carik calon suami/isteri orang negeri sembilan..nie sebagai permulaan k..hahaha

#esok nak g uitm shah alam dgn zaty..wewit..wewit..haha apabila aku kebosanan..jom tidur!!