Followers

Monday, December 31, 2012

pahit manis 2012

assalamualaikum

selamat tahun baru pembaca2 yg berada di bawah rahmat Allah sekalian..tak payah nak celebrate gempak2 lah sebab maal hijrah hari tu pun korang tak wat ape pun.ape2 pun kite tutup buku lama dan mulakan permulaan baru ..OMG..OMG...OMG*istanbul aku datang..hahah  okey  dah masuk tahun 2013 means satu permulaan baru bagi kebanyakkan REMAJA!!!!sebab bagi org dewasa same jer..dia org g keje gak tapi bg remaja sume xcited sbb dah mula sekolah baru so dpt barang sekolah sume baru!!!

okey sepanjang 365 hari dalam tahun 2012 nie aku sebagai pelajar SPM telah melalui banyk pengalaman tidak kire pajit ataupun manis tapi setiap kejadian yg terjadi dalam kehidupan kite anggaplah satu pengalaman dan berusaha untuk menjadi INSAN yg lebih baik.Jika anda melalui pengalaman yg pahit bersyukur lah kerana bukan sume manusia diberi peluang untuk berasa sakit dan pedih.so aku dengan penuh rase rendah diri lah nak kongsi dengan korang pasal kehidupan ku sepanjang 2012..setiap gambar ada lagu*ayat yuna..setiap gambar ade memori*that my own word!!!!


life

sepanjang tahun 2012 bergelar pelajar SPM so mmg life agak tersekat sikit lah sebab mmg kena berusaha untuk final exam.try to be a good muslimah..in shaa Allah dah berubah sedikit demi sedikit mohon pembaca mendoakan agar ada akn istiqamah dalam perubahan yg ada buat.

pelajaran dan sekolah



berada dalam kelas 5 uni cambridge nie bukanlah sesuatu yg seronok sepanjang masa..lalui pahit manis..setiap hari mesti ada yg gaduh tapi alhamdulillah pergaduhan tidak membawa kepada permusuhan..end of the day kami tetap sahabat! aku jugak aktif dalam kokorikulum sering g camp..alhamdulillah cikgu bagi kepercayaan kat aku untuk pergi camp peringkat negeri..satu pengalaman yg menyeronokan..al maklumlah aku boleh tahan lasak gak.so jumpe sahabat2 baru..carik ilmu baru n boleh share dgn adik2

keluarga


ank buah aku haziq n haikal..team aku kacau org n teman untuk aku gaduh
satu2 nya ank buah perempuan aku..sayang gler2 kat dye..hope bila aku ade ank nanti nak bijak n cute mcm dye..nur syaza qaisara

dengan angah tersayang,,dye selalu support aku dlm life

baju merah is era n shawls hijau is sara..my lovely cousin

sedangkan lidah lagi tergigit ini pulak keluarga..setiap pergaduhan n pertengkaran 2 lah yg akn  merapatkan silaturahin antara keluarga..alhamdulillah walaupun kadang2 annoying dgn adk beradik tp aku tetap sayang dyeorg

kengkawan



 

 
team silat cekak ustaz hanafi..
ekonomi class!!



setiap orang ada kelebihan dan kelemahan yg tersendiri dan setiap orang itu tidak sama..oleh kerana perbezaan lah yg melengkapi hidup setiap insan..Alhamdulillah aku dikurniankan sahabat yg pelbagai..biasa lah pasang surut dlm persahabtan..aku sayang korang sume aku harap ukhwah yg kite bina nie berkekalan hingga ke jannah Allah

#bersambung! mohon doakan kejayaan dlm spm dan kejayaan di dunia dan akhirat..al-fatihah

Sunday, December 30, 2012

sambung study dekat jepun =)

Lagi sehari jer kite nak melangkah ke tahun 2013..Okey banyak sangat kenangan pahit manis ketawa menangis sepanjang tahun 2012.Semalam adalah sejarah,esok adalah kejutan so doakan hari2 mendatang aku lebih baik.Kenangan 2012 akan aku coret nanti tapi sekarang aku ingin kongsikan keinginan ku.

Lagi 3 bulan keputusan sijil pelajaran malaysia(SPM) akn keluar,,dup dap dup dap(comel jer bunyi jantung aku) bagaimanakah keputusan ku nanti?? Comelkah?? Mohon pembace doakan kejayaan aku."jika anda mendoakan sahabat anda tanpa pengatahuannya maka malaikat akn mendoakan benda yg sama kepada anda".


aku sudah berbincang dgn along aku tentang masa depan aku,alhamdulillah along lebih berpengalaman dan in shaa Allah dia akn uruskan tentang UPU aku nanti.Tapi hati kecil aku seperti mahu melanajutkan pelajaran ke negara jepun.Kenapa?? sebab bagi ku budaya mereka sangat unik dan rakyat nya sangat berdisplin dan jepun adalah salah satu negara yang sangat maju dlm pelajaran.

Untuk pengatahuan korang2 semua sistem kemasukan kedalam universiti di jepun adalah sangat rumit.Jepun tiada SPM or STPM tapi korang kena ambik entrance exam,kena bersaing  n sangat2 tiada kuota ngada2 untuk pelajar bumiputera or what so ever.Kena usaha sendiri!!Aku ade seorg akhti yg sedang belajar di jepun dan setahu aku selepas or sebelum exam tu korang2 kena belajar bahasa jepun selama 6 bulan.

so sejak abis sekolah n sementara tunggu kerja aku belajar lah bahasa jepun sikit2.Praktikkan dgn along aku(dia boleh cakap 5 bahasa).in shaa Allah 1 hari nanti aku akn jejakkan kaki di jepun walaupun bukan untuk study tapi untuk honeymoon maybe >.< hehe.Tapi dlm honeymoon or tour pun kite still leh blaja kn?? 


osaka university-ehsan abg google..hehe

ps:moohon sahabat doakan kejayaan aku untuk peperiksaan SPM

Friday, December 28, 2012

hina islam??masalah atau inginkan perhatian?

assalamualaikum..

Hari ni adalah jumaat terakhir dlm tahun 2012.Rase risau sedih lak bila fikir balik.So mase tgh usha2 FB td ternampak lak seorang friend aku link kan satu twitter.Okey usha2 jer sumpah aku terkejut..Kenapa?? korang try tengok sendiri


Okey tengok pengenalan pun aku dah terkejut.Sumpah aku cakap dia sangat cantik.Bertudung tapi sayang kenapa dia menghina islam?? Kenapa dia menghina Allah SWT?? Then aku scroll down lagi untuk tengok twit2 dia



So sebagai remaja perempuan islam aku malu baca twit2 dia..okey think positif k kwn2..maybe lepas apa yang menimpa dia dia dah tak percaya kn islam.Tapi tidak terfikirkah dia yang sume yang dia lalui 2 adalah dugaan dr Allah SWT yg ingin menguji tahap keimanan seseorang muslim?? Ibu yang dia sayangi kembali ke rahmahtullah..bapa nya merogol nya..teruk bukan?? Tapi cukup kukuhkah dia untuk menghina islam sedemikian rupa.

Kita tak boleh tuduh melulu,takut nanti akan terjadi fitnah.Okey bayangkah kita dah bash dia then rupa2nya ade orang wat akaun twitter pakai nama n pic dia.So kite gak yg dpt dosa.Tapi as a normal teenager aku tak terlepas untuk fikir."Eeeeeuuuuuwwww b***h nyer perempuan nie!!" kan! Rasa macam dia ni nak kan perhatian.haha

So sahabat yg dibawah rehda Allah SWT.Walau sekuat mane pun ujian yg Allah bg kat kita.bersabarlah..memang cakap senang..nak wat susah tp suka ada ingatkan yg kembali lah kepada agama Allah..Setiap yg berlaku tu ada hikmah nye..Allah tak kn uji seseorang hambaNya klau hambaNya tidak mampu atasi..so untuk setiap ujian kembali lah kepada Allah..sebenarnya Allah rindu untuk dengar rintihan...aduan kita..jadikan nie sebangai pengajaran! Kita marahkan orang hina islam tapi kita pernah terfikir tak apa yg kita buat untuk menegakkan agama Islam itu sendiri. 

#renung-renungkan dan selamat beramal

Thursday, December 27, 2012

pilih kasih???

salam semua pembaca,

ada nak tanya lah kan?? pernah tak korang di cop sebagai manusia yg pilih kasih?? huh ada pun tak faham lah kenapa istilah tu terbit dalam kamus remaja ada.Kita selalu dengar istilah pilih kasih nie diberi kepada ibu bapa or guru2..tapi aku bukan lah seorg ibu jauh sekali seorang guru..huh..let me stiry to hangpa pasai apa istilah nie leh melekat kat cekk nooo

mase kat tingkatan 3 boleh dikatakan kehidupan aku sangat sangat sangat gembira dgn kehadiran sahabat2 pd masa tu..boleh dikatekan kami satu kepala walaupun perangai masing2 sangat berbeza..dalam kelas 3 anggun lah ukhwah itu dibina..ukhwah yg terjalin tanpa desengajakan membawa kepada persahabtan yg sgt akrb pd mulanya

kini setelah 2 thn persahabatan itu terjalin timbul beberapa perselisihan faham antara sahabat2 dlam 'team' aku..ade yg bergaduh sesama sendiri,ada yg tidak bertegur sapa n ada yg keras kepala..semua ni membuatkan aku berasa sangat sedih..pelbagai usaha telah aku dan sahabat2 yg lain usahakan

izzati,salah seorg sahabat aku.Hanya dia sahaja sahabat aku yg berada dlm kelas yg sama dgn ku.aliran perakaunan.tapi tidak bermakna aku lupakan sahabat2 yg lain..hajar,amy,faty,dayang,ummi,aqish..dyeorg still sahabat2 aku..aku sayangkan dyeorg.okey fina aku mcm tak adil sbb aku share problem aku dgn zaty je tp aku tak boleh nk share everything dgn everyone! please kawan..paham aku

sejak akhir2 nie timbul pulak spekulasi yg aku pilih kasih or dlm erti sebenarnya pilih kwn..ya Allah,tidak terlintas dlm pikiran aku untuk pilih kwn..sblm aq kenal hajar,aq kenal dgn faty..sebelum aku kenal dgn amy..aku kenal dgn hajar..bermakna korang semua penting dlm hidup aku..korang sebahagian dlm kehidupan aku..tak kire lah kau budak akaun or budak perdagangan korang tetap kawan aku..

sahabat,ketahui lah..bukan nama zaty jer yg aku sebut dlm setiap doaku..semua!! aku tidak pernah lupa nama semua org..7 org sahabat aku..seringkali aku ckp dgn korg..kite bukan BFF tp kite kn BTJ..bestfriend till jannah..aku nak persahabatan yg kite bina nie berada di bwah rehda Allah..kalau aku ditarik ke neraka jahanam aku mahu sahabat aku tarik aku ke syurga dan sebaliknye.

aku minta maaf sepanjang perkenalan kite aku ade marah2 kat korg..tp sumpah aku tak pernah pun simpan dlm hati..byk kali aqish majuk dgn aku..aku minta maaf aqish!!aku tau kau still tak paham aku..bukan aqish sorg jer..sume terutamanya zaty..dia yg selalu dekat dgn aku..banyak salah aku dgn dia..tp korang percayalah..walau jauh mane pun aku pergi..walau tinggi mane pun aku capai..in shaa Allah korg still sahabat aku di dunia n sn shaa Allah di akhirat! tarik lah aku keluar andai aku dicampakkan ke neraka jahanam..sedarkan lah aku andai aku terleka..nasihatilah aku andai aku lupa diri...korang lah sahabat yg paling aku sayangi!!!

 ummi terbalik awal lak time nie..aku rindu nak spend time dgn sume!!
aku ganti dgn pic ummi yg nie!!

untuk zaty,aqish,dayang,ummi,amy,faty,hajar aku minta maaf kat korang!! aku jus hope persahabatan antara kite semua akan jadi macam dulu..amin!!

#mengalir air mata T.T

Wednesday, December 26, 2012

baru nak rindu sekolah..

so lagi seminggu je tempoh cuti bg budak2 yg masih bersekolah, memandangkan aku sudah tidak bersekolah jadi perasaan kembali ke sekolah tu adalah jugak..rindu nak sekolah balik,nak study same2, wat homework same2(lebih kpd copy n paste kerja kwn) everything wat same2...hari tu mase ikut angah aku beli barang sekolah anak2 dia rase macam sebak lah sebab aku dah tak dapat semua tu..

sibuk je kn nak update pasal sekolah..act td tgk nizar(ketua pengawas) update blog dia dgn kerinduaan dia pd sekolah..fuyoo bahasa dia still mantap tak macam aku habis sekolah je bahasa tunggang langgang..then aku pun rase nak rindu sekolah jugak lah 

tapi tiba2 dapat call dr cikgu kerul,guru bimbingan dan kaunseling aku..dia tanya bulan 1 nie free tak aku cakap lah okey jer,.so dia suruh carik budak2 prs lain suruh dtg..mcm biase jaga orientasi form 1 n interview prs baru..walaupun dah habis sekolah tenaga kami masih diperlukan..wah bangganya..thank cikgu sebab bg kepercayaan kat kami..

then tiba2 btj aku si zaty 2 inbox kat fb cakap cikgu ruziana ajak kerja kat koop sekolah..nak join tak?? wah! peluang keemasan!! alhamdulillah boleh gak carik duit sementara tunggu smbg belajar..in shaa Allah sabtu nie g blaja ape yg ptot then in shaa Allah bulan 1 dah leh start..alhamdulillah..so baru nak rindu kat smk kompleks klia tp xjd sebab thn depan aq still ade kat sekolah walaupun bukan lg bergelar pelajar..still leh jumpe junior2 

Sunday, December 23, 2012

aliran perakaunan-pendapat untuk lepasan pmr

salam semua,straight to the point k..ramai adik2 lepasan PMR tanya aku psal aliran akaun nie..so nie sikit ah pendapat aku tentang akaun,korg boleh bace n nilai balik tp diri kite berbeza k..take note!

okey result PMR aku bukan result yg boleh dibanggakan,so along aku cadangkan aku ambik perakaunan,salah satu profesion profesional kat malaysia nie,okey aku mmg tak minat! tapi alhamdulillah BTJ aku pun ambik perakaunan nie..so kalau korg budak2 klia korg akn masuk klas 4UC,salah satu klas harapan kat klia,so korg akn ambik 5 subjuek teras+akaun+ekonomi+add math+sc..tp korg leh tambah tas..kire korg akn ade 9 or 10 subjec ah..tp ada cadangkan korg ambik tas sbb senang n korg akn ade extra kredit

pd ada akaun subject yg okey lah klau korg minat,sbb ada xminat so result ada plg tinggi pun mase form 4 ialah 62%..2 pun result main2..ada xminat sgt fokus dlm klas sbb cikgu boring..klau korg spesis ada,korg kena ambik tusyen! percayalah akaun form 4 sgt susah! tp 2 basic!!kalau nk ambik akaun korg kena ade basic yg sgt kuat..ade kerja kursus yg akn buat korg dpt migrain..menangis dlm klas,,

then korg ade ekonomi,ada minat jugak ekonomi sbb mase form 4 ada antara budak2 yg selalu dpt higher..persaing utama ada ialah kak may..kalau kat klia korg akn jumpe cikgu ruziana..cikgu 2 best sbb korg akn dpt byk tazkirah..tp ingat korg kena wat byk gler ulangkaji kat umah..xleh korg harapkan dlm klas jer..ada cadangkan korg wat study group..

then add math..ada kire bertuah ah sbb kami tukar cikgu mase form 4..mula2 cikgu aziyah..cikgu 2 garang gler..mmg korg akn tgk buku terbang jer dlm klas tp cikgu 2 sumpah baik n pandai gler..tp dye akn garang klau korg main2 n xlulus exam! nasib ah tp klau korg dpt cikgu shima korg sgt2 bertuah..mase form 4 kami mmg sgt main2 tp mase form 5 cikgu 2 push kami gler2 tau..mmg korg akn study add math sampai 3 4 jam! bayangkan kami 3 jam xberbunyi pun dlm klas..sumpah klau lambt korg akn tertinggal n klau korg tertinggal korg dah mlas nk study..bayangkan baru 15 minit korg dah tertinggal,,bp byk mase korg mem bazir dlm klas??

subjet lain mcm biase ah..tp klau korg mmg dah confuse sgt korg wat ah solat istikarah..korg bncg dgn kaunseling sekolah..btw klas korg akn dpt 1 kepuasan sbb klas 4UC mmg basic korg akn tgk no jer..mmg best...korg akn dpt kepuasan!!

gud luck untuk korg..ingat k form 4 bukan lah tahun honeymoon untuk budak2 akaun sbb form 4 ah korg kena study basic2...jgn jd mcm aku..mase form 5 format penyata pendapatan pun xhafal!! jgn ulang kesalahan aku..klau korg nk tanya ape2 leh pm aku kat fb k! gudluck..aku doakan korg berjaya

Thursday, December 20, 2012

spoil -,-'

pernah tak kalau kawan2 korang minta nasihat dr korang..korang akan bg nasihat kat dia berjela-jela..boleh buat buku motivasi dah..tapi bila turn korang lak ditimpa masalah korang tidak boleh selesaikan masalah korang sendiri.kan! Aku pun lalui benda yg same!!

sebagai salah seorg power rangers sekolah..hahah..PRS lah..aku suka bace buku motivasi n bg nasihat kat kawan2 aku tapi kalau aku dilanda masalah aku selalu refer masalah aku kat BTJ aku si zaty 2...itulah gunenye sahabat kan??Kau ada dikala ku suka.Dikala ku duka setiap tangisan dan juga ketawa Kau ada dikala ku perlu setia menemaniku Pegang erat tanganku bila aku jatuh..ceh nyanyi lagu najwa lak..

act aku tgh tak mood malam nie..rase sayu jer hati nie..rase nak nangis..ntah lah teringat kan arwah ayah kowt..rindu sgt kat dia..al-fatihah! mohon doakan ayah ada jugak k..bukan ape..js terase diri ini sgt tidak dihargai,sebagai ramaje aku juga mengalami ketidak tentuan emosi..pernah dengar anak betong?? anak yang selalu disisihkan??hahah..xde kena mengena dgn aku

Aku js hope mlm nie tak berlaku..aku sangat tidak suka bersedih begini..aku nak pergi sokalah n jumpe sume kwn2 aku..aku nak life aq as student..aku malas nak pikir masalah skrg!! Aku dah penat mengalah kat umah nie..Aku rindu nak jd ank bongsu yg manja dan disayangi oleh ayah! aku rindu semua tuuuuuu!!!!! please ah!!!!!

Saturday, December 15, 2012

korang nak bercinta?? bace dulu

 REMAJA!! seringkalai kite kaitkan dengan cinta monyet. haha al maklum lah selagi kite bergelar manusia kita tak akn lepas untuk berasa menyayangi atau disayangi oleh orang lain.Kalau aku,aku tak leh lihat pasangan pengantin tak kire lah di mall atau majlis perkhawinan.Aku suka tengok pasangan bahagia yg sudah halal dalam segala segi,aku juga mengimpikan nya.Satu hari nanti lah..

Mak aku cerita remaja sekarang bukan sibuk nak belajar tapi sibuk nak bercinta.Lepas 2 buat lah cinta matilah,cinta abadilah then bila dah beranak buang anak dalam longkang.Okey cakap mak aku ade btol ade salah jugak.Ade remaja yg tidak mahu bercinta mase belajar *bangun sambil tepuk tangan. Ade ramaja yg menganggap cinta mereka mahal tapi hanya segelitir dan disini saya ingin tegaskan kebanyakkan remaja yg bercinta hanya cinta murah iaitu "COUPLE"

Marah kn?? Biarlah blog aku,suka hati aku lah nak cakap ape!! haha Rilex lah sahabat,aku tulis ni sebab nak bagi sedikit pandangan untuk korang buktikan pada masyarakat yg korang punya cinta ialah cinta "high class".

kaum adam

wahai sahabat2 dari golongan kaum adam aku percaya selalunya korang yang akan memulakan sesi perkenalan or what so ever kn?? so aku ade 1 cara nk berkenalan or melamar or ape2 lah untuk membuktikan korang punya cinta "high class"

1;korang nak ajak anak dara orang bercinta nie korang dah cukup cinta diri korang..korang kena ingat k syarat bercinta kat dunia nie korang kena sayang dir dulu before korang sayang anak dara orang.Macam mane nk cinta diri sendiri?? Solat cukup tak?? Dosa sendiri tak tertanggung jangan ngada2 nak tambah dosa ajak anak dara orang buat maksiat??

2:Amaran: JANGAN AJAK ANAK DARA ORANG JADI KEKASIH KALAU TAK ADE NIAT NAK MENIKAHI MEREKA!!! HARAM lah sahabat!!!

3:Solat hajat dulu sebelum nak ajak si dara jadi kekasih.Pilihlah ciri2 wanita solehah.Jangan pilih cantik je.Pilihlah yang menutup aurat,yg jaga solat,pandai masak,pandai bace Quran.Confirm mak korang akan masuk meminang sebelum korrang melamar si dara.

4: Okey korang mmg rase perempuan tu sangat2 sesuai untuk korang.Tapi jangan lah ajak dia 'couple'.Bukan cinta kalau korang nak bwk si dara ke neraka.Bawak dia ke syurga macam mane??Jumpe keluarga si dara.Minta izin.So korang tak payah lah nk bercinta sorok2.Kan lagi best kalau dah dapat restu??

5:korang tau tak macam mane nk pikat hati wanita?? Jadi lelaki yang soleh tapi amaran!! jangan berlakon sebab perempuan benci penipu!! korang siapkan diri korang sebab korang akan tanggung dosa si perempuan bila dia jadi isteri korang ;)

6;Muka hensem tapi playboy..okey sumpah korang minta kena maki kena aku.Sahabat, jangan jadi PLAYBOY tapi jadilah PRAYBOY. ;)

kaum hawa

1:lelaki ajak korang couple?? sebab lelaki cinta kat korang,sayang mati kat korang..hahah sumpah korang kena tipu!! Sedarlah lelaki itu sedang membawa korang ke neraka.korang nak masuk neraka?? confirm lah tak nak kn??

2:jangan sibuk mencari lelaki yg soleh tapi sibukkan lah diri menjadi seorang yg solehah!!Dekatkan kiri korang dengan Allah sebelum korang nak dekatkan diri pada lelaki?? 

3:Tutup aurat ya akhti!! Tidak perlu korang nak make up tebal2 macam opera cina.Allah dah jadikan kita cantik dah!! Sebab kalau korang tutup aurat mesti lelaki akan pandang dengan pandangan hormat tapi kalau korang g pavi pkai kain singkat mesti lelaki pandang dengan pandangan yg ghairah.Mane 1 korang nak??

4:Lelaki minta no telefon?? korang bg je no telefon family korang macam ayah or abang korang!! tengok dyeorg berani call tak?? sebab kalau dia orang ikhlas mesti dia orang akn call minta restu untuk berkenalan dengan korang ;)

5:kalau suka kat seseorang lelaki ni jangan bg tau lelaki 2 tapi bg tau Allah..Allah Maha Mendengar!Kalau memang lelaki 2 jodoh korang,korang sabar je..teruskan berdoa in shaa Allah, Allah akan temukan korang dengan lelaki 2 dengan cara yg korang tidak pernah terfikir pun.Kalau ssayang jgn bg tau dia sebab nanti rase sayang 2 akan berkurangan.!!

6:Kalau nk pilih lelaki 2 sebagai special 1 korang siasat dulu latar belakang dia..kalau lelaki nie anak mak korang memang sangat bertuah sbb dah sah2 dia ikut syariat Allah sbb utamakan ibu sebelum isteri..ingat k wahai kaum hawa..selagi korang bukan halal wat mereka..KORANG TIDAK PENTING!! kalau dia orang pentingkan korang means korang salah memilih!!

kaum adam dan hawa

setiap gambar mempunyai 1001 cerita..layan
 cinta high class you all!!!
 buktikan bahawa anda sayang pasangan anda!!

kalau ikut syariat lagi sweet kn??

Tapi kalau aku tak couple means aku tak laku lah :'( salah!!!
 kenyit mata sikit ;)
 adakah anda masih mahukan couple?? terpulang!


kalau dah berkenan..silalah!!
semoga anda berjumpa jodoh yg terbaik untuk diri anda di dunia dan akhirat...ingat k perempuan yg baik untuk lelaki yg baik dan sebaliknya!!


Friday, December 14, 2012

please :'(

Kemarin hanya tinggal kenangan
Bersama peristiwa semalam
Adakah hari ini yang ku tempuh
Kan bersinar untuk hari esok

Benarlah apa yang telah dikata
Penantian itu satu penyiksaan
Kepastian membunuh kerisauan
Ketabahan mendamai keresahan
(antara lirik cinta dan harapan oleh firdaus)

ya..2 tahun lalu hanya tinggal kenangan buat diri ku..sekarang awak dah berubah..alhamdulillah pada mata saya awak berubah kerana Allah. Tapi adakah awk maksudkan ape yang awak cakap pada saya??  Atau hanya sebagai alasan untuk mengelakkan diri padaku??

Penantian itulah yg sedang ku lakukan sekarang! Aku seperti yakin kau lah jodoh untuk diri ku.. tapi Allah tidak beri apa yg kite mahu tapi Allah akn beri apa yg kite perlu.Siapa tidak mahu suami yg soleh?? yang boleh mebimbing diri menuju ke syurga Allah??Itulah ssalah satu ciri yang aku lihat pada kau..sebab itulah aku sangat mengagumi diri mu.Adakah kau juga menunggu diriku sama seperti aku menunggu dirimu?? Adakah kau merasekan bahawa penantian adalah satu penyeksaan??

Sering kali aku ingatkan diriku bahawa sabar itu indah.Tapi adakah sabar yg ku lakukan kini sama hasilnye dgn kesabaran masa kite terputus hubungan satu ketika dahulu?? Hanya Allah yg tahu. Awak, benar kite hanya merancang tapi Allah yg tentukan.Tapi perlukah awak seperti mengantung diriku tanpa sebarang jawapan??

Awak!! saya hanya mahukan sebuah jawapan yg pasti!! Saya boleh menunggu!! Saya boleh setia!! in shaa Allah..tapi awak boleh kah?? Saya percayakan awak tapi tolonglah..saya perlukan jawapan yg PASTI bukan jawapan yg BERLAPIS2..tolong saya awak..saya sakit awak lakukan begini kerana saya tidak tahu niat sebenar awak!!

terdetik pada hati kala ini "mungkin dia adalah orang yang aku inginkan tapi aku bukanlah orang yg dia dambakan"

(saya mengharapkan awak memberikan jawapan untuk 1 penantian yg pnjg)

Thursday, December 13, 2012

me n purdah

ape pendapat korang???

doakan aq semoga 1 hari nanti Allah bukak pintu hati aku untuk mengenakan purdah.aku suka sangat tengok orang pakai purdah,nampak sangat2 cantik..in shaa Allah satu hari nanti :) . aku ade terbace 1 artikel.Ingat2 lupalah..dia kate Allah sendiri akn mencari wanita yg berpurdah untuk melihat wajah-Nya..lebih kurang lah..maaf kalau salah


rindu

pernah tak dalam hati korang terdetik rase rindu?? pernah tak??mesti pernah kn?? tak kisah lah pada ibu bapa, adik-beradik,or kawan-kawan.

same lah macam aku, aku rindukan ramai orang,aku rindukan arwah ayah aku..tapi aku juga rindukan sahabat2 aku mase sekolah dulu..bukan lah kami lost contact..tidak!! tapi sejak sebelum spm aku dah rasekan perubahan padi diri sahabat2 aku..ade yang saling tidak bertegur sapa..ade yang suka buat hal sendiri..tapi kenapa kami yang dipersalahkan>?? 

kami tidak kisah menjadi orang tengah asalkan semua jadi seperti dulu..okey angah aku cakap manusia berubah, tapi perlu ke berubah ke arah begini?? hubungan kite tidak seperti dulu?? mane sahabat2 aku yg giler2? mane sahabat aku yg gedik2?? mane sahabat aku yg biul2?? aku rindukan semua sahabat aku!!!


rindu kan?? sangat2 rindu!!! dulu sebelum spm aku n zaty ade plan nk hang same2..al maklumlah b4 spm sume org struggle untuk spm..disebabkan aliran yang kami ambil berlainan so mase xbanyak kami luang kan..so kami nk tebus..tapi sume dah berubah lepas spm. aku macam dah tak kenal dengan diaorg

so kepada bestfriend till jannah aku (in shaa Allah) walaupun kite dah tak macam dulu, aku still sayang korg,..aku still doakan kejayaan korg..aku hope sangat kite boleh jadi macam dulu..ketawa bersama,menangis bersama(:P ramai yg hati batu)..sume kite wat bersama 

AKU SAYANG KORANG FOREVER..BESTFRIEND TILL JANNAH IN SYAA ALLAH <3

Tuesday, December 11, 2012

remaja dan cinta

kita sebagai manusia biasa mempunya perasaan untuk menyayangi dan disayangi.Betul tak?? kalau tak pergi check balik kau normal ke tidak.So sepanjang tahun 2012 ni aku belajar banyak perkara yang membuatkan aku jadi semakin 'matang' mungkin.Cinta?? haha salah satu topik yg sangat diminati oleh semua orang..cinta itu satu perasaan indah yg tidak dpt digambarkan dengan kata2..same seperti aku kat sini bukan lah aku nk cerita pasal kisah cinta ku..tak best pun..biarlah cinta yg wujud di hati aku anta aku dan Allah..oke back to topic..remaja dan cinta macam tak boleh dipisahkan?? okey bukan semua remaja k..ade jugak segelintir remaja yang tidak menghiraukan lansung tentang cinta antara lelaki dan perempuan..selagi mereka bergelar pelajar tidak akan wujud perkataan cinta antara lelaki dan perempuan...*bangun sambil tepuk tangan...korang mmg high class..cinta korang hanya ade pada Allah SWT n ibu bapa dan rakan2. Sebagai seorang yang mempunya tabiat memerhati yang sangat parah..aku suka tengok manusia dengan pasangan mereka..okey pada mulanya mmg nampak sangat sweet..mereka nampak bahagia..tapi akhirnya aku sedar..mereka sedang merosakkan diri,akhlak,iman mereka..mereka berpegang tangan,berpeluk pinggang,bertepuk tampar..sweet ke?? nampak sanggat annoying kn??sebenarnya cinta itu mahal,tinggi,suci tapi direndahkan.dimurahkan,dikotorkan oleh golongan remaja yang tewas dengan hawa nafsu. So remaja..kawal diri,kawal emosi,bercinta lah mengikut syariat yg dibenarkan oleh islam..bercintalah untuk mencari keredhaan Allah SWT..mungkin susah..mungkin payah tp hasil nye in shaa Allah indah hingga ke syurga..ni ade sikit lah kata2 yg aku petik dr sebuah novel yg aku baca "jangan tersalah memberi cinta pada insan yang tidak sudi.Pada insan yang yang tak mengerti.Kerana,sekali kau memberi,selamanya dia dihati.Kerana,sekali kau dilukai,sampai bila-bila tetap kau ingati.Pesan lagi pada diri,hati-hatilah dalam memberi hati,sebab ia hanya untuk insan yang tahu menghargai betapa tingginya nilai sekeping hati"
so remaja,sebelum kite nk cintakan someone..cinta diri kita dlu..macam mane?? cinta lah pd Pemberi cinta..sesungguhnya Dia maha mengetahui ape yg terbaik untuk kami

warkah cinta

ikhlas dr syuhada oke dah msuk 12/12/12..rmai yg ckp kat twitter,fb yg nie tarikh best..tak dinafikan tarikh ni memenag sangat best.Okey flight pukol 7 pagi n aku masih tak tido lagi. tadi tengok cerita 'warkah cinta' kat tv al-hijrah. cerita tu sangat mengingatkan aku pada seseorang yang pernah hadir dan mungkin masih berada n in shaa Allah akn berada dalam hati aku.Warkah cinta mengenai wardah yg sangat menyayangi amir seorg pelajar tahfiz tapi amir seorg yg sangat taat pd Allah n ingin mengangkat cinta 2 sebagai cinta yang suci n mendapat keredhaan Allah SWT. Warkah cinta macam salah satu cinta islamik.Sebagai remaja yg normal aku juga mengalami fenomena 'cinta monyet' ni.Bukan lah aku nak perasan or bangga tapi jadikanlah sebagai pengajaran k. ;) Masa tengah tunggu result PMR 2 thn lepas aku ade lah berkenalan dengan seseorang lelaki ni kat FB..perkenalan kami menjadi rapat dan kelamaan kami sudah menganggap kami lebih dari sekadar teman.Benjo tua setahun dari aku.Pelajar agama dari negeri jelapang padi.Hubungan kami diketahui oleh ibu bape kami Setelah 2 tahun satu dugaan or kesedaran datang pada dia..aku mula menyedari sejak dia melanjutkan pelajaran STAM kat perak.Mase 2 hubungan kami terputus tapi 2 bulan kemudian hubungan kami kembali normal..tidak pernah wujud perkataan 'couple' dlm hubungan kami..kami gembira tapi alhamdulillah dia sedar awal sebelum kami terlambat..sebulan sebulan ramadhan yg lepas kami 'lost contact' n aku dapat tau dia sudah berada di bumi jordan untuk melanjutkan pelajaran..alhamdulillah..aku gembira dia dapat capai ape yg dia inginkan..mendalami ilmu agama islam dgn lebih mendalam Apa yg aku ingin kaitkan dengan cerita warkah cinta?? Melihat amir seperti aku melihat dirinya..rindu?? aku tidak tau ape sebenarnye rindu tu?? tapi timbul perasaan halus dlm diri aku ingin Benjo menjadi imam aku..walaupun kami tak pernah ungkapkan couple tapi dengan sume yg kami lakukan itu telah menjadikan zina hati..bak kate dia lah..aku bangga sangat dengan dia..dia banyak ajar aku..alhamdulillah Jarak?? macammane kami kekalkan?? Dia kat jordan so xleh call or msg..dia blog aku kat fb..so kami hanya diam jer lah..tapi kami ade selesaikan masalah hari tu..in shaa Allah kalau ade jodoh antara kami ade lah..hanya doa yg mampu aku lakukan untuk aku lepaskan rase rindu..semoga Allah lindungi dia..permudahkan segala urusan dia..berikan kejayaan kepada dia #kepada pembaca yg budiman..doakan lah jodoh aku dgn dia..:) jarak aku belajar bukanlah 1 hukuman tp 1 peluang untuk kite belajar bersedia..penantian 2 satu penyeksaan

Friday, December 7, 2012

=P

ya Allah sampai kan salam rinduku pada dirinya hingga aku menjadi kerinduaan wat dirinya..jarak bukan satu hukuman tp menjaga hati dan keimanan 2 org insan n mengajar 2 org insan agar lebih bersedia
mr jordan bukan name sebenar n bukan gmbr sebenar..hahaha :P

terkezzuuuttt je

ikhlas dr syuhada jam di screen lappy aku dah kol 2 pg..mata tak nak tidur..sebab?? tadi tengok maharaja lawak mega dgn family2 aku..then bace novel yg fiqa bg then on9 fb kejap then nampak some1 from kedah on9..oh aku geram gler dgn her...psal her aku akn ingat kan mr.jordan...who mr jordan??siapa2 saje lah...so untuk menstabilkan otak aku yg jem ble tgk name that girl ade dlm fb so chat2 dgn aini..bukak blog n see something yg sgt menarik dlm blog 2...terus wat muka pelik..eh dia org kapel ke?? asal aku tak tau?? aku sebagai wartawan sekolah asal tak tau citer panas mengelegak mcm nie?? OME!!! best student babe!!! sumpah aku macam xcukup lantai nk golek2 nie...tp mcm si aini cakap dia pun remaje biase..nk gak rase kapel2..xpe lah lg pun dieorg boleh dikatekan antara yg hot kat sekolah..sorg sbb mempunya rupa..sorg sbb mempunyai IQ yg terbaik..yang aq heran bin ajaib nie yg best student nie sgt lah menjaga pegaulan di sekolah n dye boleh dikatekan antara bdk2 surau..REMAJA!!! XPELA,..as long as ko leh jaga batas antara kau dgn dia..n korg dpt restu..kire okey lah 2,..jelez gak...aku pun REMAJA lah

Thursday, December 6, 2012

wanita??

ikhlas dr syuhada dugaan=masalah...sape yg tak penah ade masalah adelah orang yang sangat bermasalah..yes it true! setiap manusia di muka bumi ni Allah turun kan dugaan untuk menguji tahap keimanan seseorang..dan Allah tak kan bg satu ujian kalau umatNya tidak mampu selesaikan.setiap manusia ade cara tersendiri untuk selesaikan setiap masalah yang dihadapi.. for me pada umur aku baru 17 thn tidak lah aku nak kate dugaan yang aku lalui adelah sangat mencabar! tidak..aku tau mungkin sabahat2 yang sebaya dengan aku or yg lebih kecil telah n sedang menghadapi dugaan yg 100 kali lebih mencabar dari aku..buktinya? lihat sahabat saudara kite yang sedang berperang di gaza!look betape besarnye dugaan yang dia org terpaksa tempuh..tp mak aku cakap diaorg mati syahid :) bagi aku mak aku adelah contoh terbaik bg aku..banyak benda yang dia lalui..plg besar adelah bila arwah ayah aku dijemput Pencipta nya..walaupun muka mak aku nampak tenang tp aku tau dia sangat sedih..bayangkan org yg dye dah hidup bersama lebih 30 thn..ingat lagi mase kami g holiday kat australia dgn family aku then angah aku tanya.."adik tau x ape 2 cinta??" then dia cakap "bg angah cinta ialah bila ma ketawa pd lawak ayah yang xlawak". wanita yg tido bertemankan air mata adelah wanita yg kuat pd keesokkan harinye...yup aku ngakui..percayalah sekuat mane pun sorg perempuan 2 menempuh dugaan...setinggi mane pun tahap kesabaran nye percayaalah air mata adelah teman setia bg setiap wanita..mcm aku,aku suka menangis bila aku sorg2..aku paling elakkan nangis depan org terutamanya depan sahabat2 aku..tp pada kaum adam yg bace nie..walaupun korg tgk wanita 2 gangster korg percayalah diaorg pun ingin rase disayangi..mak aku cakap keras2 kerak nasi je hati wanita nie..lama2 cair gak..so reader sayangi lah setiap insan yg bergelar wanita dlm dunia nie..ibu adik kakak n aku tak galakkan lelaki sayang girlfriend korg k...belum halal lg...tp hargai..jgn bg harapan kalau x bersedia!!! XOXO syuhada

Tuesday, December 4, 2012

luahan hati tanpa suara

ikhlas dr syuhada sedang aku blaja untuk paper esok tiba2 aku terfikir..hari ni last untuk aku membeuat persediaan n esok adalah hari terakhir untuk aku berada di tingkatan 5..sedih bila mengenangkan banyak benda yg aku lalui bersama2 rakan2...pahit,manis,ketawa,menangis,tp bak kate org..kawan gembira selalu ada tp kawan menangis susah di cari...ye aku lalui nya..sekolah menengah adelah 1 zaman yg sume org akn rindu..xkirelah dia nie popular,budak skema,,budak library..pengawas..or sape2 jer sbb kat sekolah menengah umat yg bernama manusia akan menimba pengalam...sepanjang 5 thn aku sekolah kat klia mcm2 aku lalui..mcm2 jenis perangai aku jumpe..aku diberi tanggungjawab yg berat bila berada di tingkatan 3 n 5..yes..itu memberi aku 1 pengalaman yg xdpt aku lupakan n pengalaman itu akn m'jd lebih b'makna bila kite lalui dgn sahabat2 kite... hari ni lah aku hari terakhir untuk aku berasa untuk menjadi PELAJAR SEKOLAH....yes maybe ade sebilangan manusia yg xsabar2 nk abis kan spm n hidup bebas.tp bg aku..aku xnk sume nie berakhir..percayalah..zaman yg kite tempuhi selepas nie adelah sgt mencabar..jujur aku katekan aku blom bersedia sepenuhnye..kite xkan jumpe lg kwn2 yg ikhlas dgn kite seperti di sekolah...aku js harap Allah mempermudahkan segala urusakan ku..beriku kekuatan untuk menempuh segala dugaan yg menanti dan memberiku sejuta kesabaran..amin!! n to all my frenz xkire lah yg rapat dgn aku..kwn study aku..kwn gossip aku..kwn yg benci aku..aku tetap anggap korg sahabat aku n aku doakan ukhwah yg pernah terjalin antara kite tidak terhenti disekoalh...tegur2 lah klau jumpe kat luar..aku kan pemalu...wah menitik air mata aku saat menulis blog nie..ketahui lah aku sgt menhargai sume pengalaman yg aku lalui xkire pengalaman 2 satu yg manis or yg membuatkan aku menagis..TERIMA KASIH SEMUA..kenang daku dlm doamu

Wednesday, November 7, 2012

hanya kerana segelas ice blanded

ikhlas dr syuhada seminggu sebelum SPM ary 2 kteorg mmg rajin gler wat study group..n kebetulan sepanjang bulan nie musim hujan n boleh dikate kn setiap hari hujan...so ary khamis ary 2 kami nk study math sbb hajar,amy,aqish takut gler dgn subjek nie..mase trial dyeorg xmemuaskn..so kami decide nk blk dlu lah..ptg 2 dtg blk..so mase nk pergi 2 kat rumah baru je abis hujan..so call hajar ckp g skrg lah..nanti hujan blk basah...so kami pun merempit...sampai je kat kuarters awan dah gelap gler...so kami pun memecut motosikal kami...inagt kn nk terus g sekolah tp hajar menon nk singgah beli ice blanded dlu...zaty pun kirim ice blanded..sampai je kat rumah mak cik ice blanded 2 hujan turun dgn lebatnyer...ceh wah...angin je dgn hajar...xnk dgr ckp btol..klau g sekolah terus mesti selamat..
so sbb dah lame dah tunggu kat rumah acik ice blanded 2..ice blanded pun mcm nk cair n rase hujan mcm dah xlebat sgt so kami decide nk g sekolah lah...so merempit laju2...blom sampai sekolah hujan lebat blk...so redha je lah basah2...boleh lak si hajar langgar lopak air..lg lah basah kteorg...sampai sekolah zaty boleh lg gelakkn kteorg..xde perasaan btol minah 2..bukan nk berterima kasih kteorg susah payah beli ice blanded dye....demi segelas ice blanded kteorg sanggup basah tau!!!

Wednesday, September 5, 2012

aku mahu matahari seperti kisah ini

ikhlas dr syuhada assalamualaikum...mase hari jadi ku yg ke 17 2september yg lepas...aq g lah jj..xde sbb pun saje nk jln2 tenangkan pikiran..then g lah kat kdai buku popular..xde yg menarik sgt...then g lak kdao buku mph...then tgk ade 1 rak buku hilal asyraf..sape hilal asyraf?? korg search sendiri...so aq beli buku koleksi carpen tarbiah MATAHARI...best sgt3..dlm buku nie ade 18 carpen berkisarkan kehidupan manusia dgn Allah,alam persekolahan,cinta rumah tangga n perjuangan mencari kebenaran..xrugi tau beli...so aq nk kongsi salah 1 carpen yg aq plg suka setakat nie...xabis bace lg...heheh masyitah, Kau mentari hatiku, Menyinar terang gelita hidupku, Kau sinar penyaman kalbu, Lapang senang datang menyerbu. Kau mentari hatiku, Di dalam jiwa hanya satu, Kau sumber tenagaku, Memancar kekuatan dalam langkahku Kau mentari hatiku, Menyinar terang gelita hidupku, Maka teruslah dikau menyinarkan cahaya Ibarat Masyitah di zaman Musa Yang teguh terjun ke dalam didihan syurga Ya Allah letihnya! Hariz Arifi membentak di dalam hati. Tali leher yang sudah dilonggarkan, ditarik. Kunci kereta dicabut dari tempatnya. Briefcase diambil dari tempat duduk belakang sebelum dia membuka pintu dan keluar dari Camrynya. Kerja yang banyak di universiti tadi membuatkan kepalanya macam sedikit berpinar. Perlahan-lahan dia menarik nafas menghirup udara segar halaman rumahnya yang menghijau. Sebelah tangan yang tidak memegang beg dilarikan ke belakang leher, mengurut-ngurut perlahan. “Ish,ish. Kenapa gaya macam tak makan setahun sahaja ni?” Satu suara lembut menyapa gegendang. Pantas Hariz menoleh ke arah pintu rumah. Matanya terus terpaku di situ. Seorang perempuan bercermin mata, bertudung labuh, bersama baju lengan panjang yang labuh dan seluar riadhah. Nampak sederhana. Mungkin sahaja orang lain akan menyatakan bahawa perempuan ini biasa sahaja, tiada yang istimewa. Tetapi untuk Hariz Arifi, wanita di hadapannya kini adalah satu-satunya bidadari yang wujud di atas dunia yang fana ini. Tanpa sedar, kakinya melangkah ke arah perempuan itu. Wanita itu sedikit terkejut melihat Hariz Arifi yang semakin mendekat dengannya. Beberapa langkah kemudian, jarak antara Hariz Arifi dengannya sudah tinggal sejengkal sahaja. Dia terpaksa mendongak sedikit untuk memandang Hariz Arifi yang lebih tinggi berbandingnya. “Kenapa?” Perempuan itu bertanya teragak-agak. Kebisuan Hariz Arifi membuatkannya tertanya-tanya. Hariz Arifi meletakkan beg di tangan. Kemudian memandang sekali lagi perempuan itu sedalam-dalam. Perempuan itu mengangkat kening. Ada apa-apa yang tidak kenakah? Hati bertanya. Tiba-tiba Hariz Arifi menggores senyum. Terus dipeluk perempuan itu seerat-eratnya. “Tata, rindunya saya pada awak!” Sambil menggoyangkan tubuh perempuan itu sedikit ke kiri dan ke kanan. “Apa buat gaya seribu tahun tak jumpa ni? Terhantuk stereng kereta? Malulah kalau orang nampak. Kita di hadapan rumah ni.” Perempuan itu terkejut dengan reaksi Hariz Arifi. Spontan kedua belah tangannya bereaksi untuk menolak tubuh Hariz Arifi. Hariz Arifi perlahan-lahan meleraikan rangkulannya. Senyumannya masih belum hilang. Mata mereka berdua bertemu. “Tata, bila tengok muka awak, semua kepenatan saya hilang.” Hariz mencubit kedua belah pipi perempuan di hadapannya. “Yalah tu. Cukup-cukuplah jiwang karat awak tu. Lemas saya.” Perempuan itu menarik kedua belah tangan yang mencubit pipinya, kemudian menunduk mengambil beg Hariz Arifi tadi. “Lagi satu, sejak bila nama saya jadi Tata ni ha? Ingat Bas Tata MATRI ke?” Dia mencebik sebaik sahaja berdiri tegak semula. Senyuman Hariz Arifi semakin lebar. “Masyitah, jadi Tata. Itu panggilan manja saya pada awak.” “Tak naklah. Ada patut Tata.” Perempuan yang bernama Masyitah itu berpaling dan perlahan-lahan melangkah masuk ke rumah. “Comel apa Tata. Kiut.” “Habis tu, awak saya panggil Haha nak tak?” Masyitah memandang Hariz Arifi yang kini berjalan beriringan dengannya ke bilik. Pecah ketawa Hariz. “Comel jugak tu. Tata dan Haha. Kalau ini status Facebook, saya dah ‘like’ awal-awal.” “Senget.” Hariz ditolak lembut. Akhirnya Masyitah juga ketawa. “Saya tak mahu Tata. Saya nak Masyitah. Harapnya, boleh menjadi Masyitah seperti di zaman Musa.” Tawa Hariz Arifi terhenti. Bertukar dengan senyuman manis. “Saya sentiasa doakan awak semoga mampu mencapainya. Tiara Masyitah.” Masyitah turut tersenyum. Sampai di hadapan tangga, Masyitah hendak naik tetapi Hariz menuju ke dapur. “Eh, nak pergi mana? Tak nak naik dulu?” Langkahan Hariz terhenti. Matanya menyapa wajah Masyitah. Kemudian perlahan-lahan dia menggeleng. “Puan Masyitah, saya nak pergi memasak. Saya tahulah awak kaki diet. Tapi takkan tak nak makan langsung? Tak benarkan saya ke dapurkah?” Dan tanpa menunggu jawapan, Hariz Arifi bergerak ke dapur meninggalkan Masyitah dengan senyuman. Masyitah menggeleng. Baru tadi muka macam orang tak makan seribu tahun. Balik memasak pula? Ini yang aku tak nak dulu. Ish… Akhirnya langkahan dikorak naik ke atas untuk meletakkan beg, tidak menghiraukan desiran di dalam hati. Namun perasaan itu tidak akan hilang begitu sahaja. Semestinya. Memang namanya Masyitah. Tetapi dia bukanlah sebaik Masyitah di zaman Musa. Hanya berharap untuk menjadi sepertinya sahaja. Belum tahu mampu mencapainya atau tidak. ***** “Kahwin dengan Hariz Arifi?” Matanya membesar. Terkejut. “Em, dia berhajat kepada Masyitah. Apa pandangan Masyitah?” Ibu bertanya lembut. “Eh, tak naklah!” Segera dia menjawab. “Kenapa?” “Er…” Macam mana hendak menjawab soalan ‘kenapa’ ini ya? Sepatutnya pertanyaan itu dilontarkan kepada Hariz Arifi. ‘Kenapa’ dalam banyak-banyak perempuan di dunia ini, dia yang menjadi pilihan hati? “Syitah tak sedia la Ibu. Syitah muda lagi. Baru habis SPM. Lagipun…” Ibarat bertih jagung, pantas dia memberikan alasan. Hatinya macam dihimpit-himpit dengan tekanan yang amat berat. “Lagipun?” “Dia Hariz Arifi. Ibu bukan tidak kenal siapa Hariz Arifi.” Ya. Hariz Arifi. Beberapa tahun lebih tua daripadanya. Masyitah kenal akan dia. Merupakan senior di sekolah lamanya. Tetapi kini, bukan sedikit orang yang mengenali nama itu. Umur masih muda tetapi pemikirannya kadangkala menakjubkan veteran-veteran di dalam kehidupan. Gerak langkah pemuda itu pantas. Kerja pemuda itu adalah memperbaiki dirinya sambil mengajak manusia kembali kepada Allah SWT. Semua itu dilakukan semasa belajar di luar negara. Hari ini nama itu semakin meningkat naik di Malaysia. Hampir semua kawan-kawan Masyitah mengenalinya. Begitu juga dengan jiran-jirannya. Kahwin dengan orang macam itu? Mampukah aku? Diri banyak perkara masih belum diperbaiki. Masih rasa terlalu muda untuk segala tanggungjawab. Masih rasa ingin berseronok itu dan ini. Kahwin? Umur baru 18! Serabut kepala memikirkannya. Kenapa tak pilih mana-mana pembawa usrah di sekolah mereka dahulu yang kini masih aktif di universiti masing-masing? Kenapa dia? “Ibu, tolaklah ya?” Ibu menghela nafas. “Baiklah Masyitah. Ibu ikut sahaja apa yang Masyitah senangi. Tetapi Ibu sukalah dengan Hariz tu.” Masyitah diam. Masalahnya, aku tak mampu. Muda lagi. Itu satu hal. Hal yang lebih besar lagi, adalah aku ini tak sama macam Hariz itu. Aku tidak sebaik Masyitah penyisir rambut anak Firaun! Pap! Lamunan kenangan yang terimbas itu pecah begitu sahaja. Kedua belah telapak tangan Hariz yang bersatu di hadapannya. Terus ditolak lelaki itu. “Awak!” “Termenung apalah tu sampai saya datang pun tak perasan. Teringat saya ya?” “Tekan lif naik sendirilah.” Masyitah memuncung. Matanya kembali kepada nota-nota di atas meja jepun. Sempat bola matanya menyapa buku-buku yang berselerak dan komputer riba yang hidup di tempat yang sama. Penuh meja jepun itu dengan barang-barang studinya. Hariz menarik garisan manis pada bibir. Tubuhnya dirapatkan dengan tubuh Masyitah. “Ini kenapa ni? Encik Hariz Arifi, Tiara Masyitah mahu studi ni. Minggu depan sayafinal exam.” “Garangnya.” Pipi Masyitah ditarik lembut. “Ish!” Tangan itu ditepis. Hariz ketawa. “Awak, dari kacau saya, baik awak buat tesis awak tu. Kata nak habis Masters sama-sama dengan saya graduasi.” “Tesis saya sudah hampir siap. Itu sebab saya kacau isteri yang ter’chenta’ ini.” “Jahat!” Pantas sebelah tangan Masyitah mencari pinggang Hariz. Hariz mengelak dengan segera. Akhirnya mereka berdua ketawa. Masyitah sampai menggeleng. “Tadi terfikir apa? Saya keluar dapur, masuk dapur, keluar dapur semula awak masih termenung lagi. Susah sangat studi sampai terfikir nak melancong ke Zargus ke?” “Ada pula macam itu. Ingat orang studi sampai sewel?” Masyitah sengih. “Manalah tahu.” “Teringat masa awak propose saya pada Ibu.” “Oho.” Suasana jadi sepi sebentar. Bunyi desiran kipas mengisi ruang. “Akhirnya kahwin juga kita ya?” Hariz menatap Masyitah. Masyitah mengangguk perlahan. Perkahwinan mereka baru berusia setahun setengah. Hariz Arifi sudah hampir menamatkan mastersnya, manakala Masyitah pula sudah hampir menyelesaikan ijazahnya. “Menyesal tak?” Tiba-tiba Masyitah melontarkan soalan, mengundang angkatan kedua-dua kening Hariz Arifi. “Menyesal?” “Kahwin dengan saya?” Hariz Arifi tersengih. Kemudian menggeleng. “Tak pernah menyesal.” “Betul? Kahwin dengan orang tak pandai masak, tak solehah, tak menonjol dalam dakwah dan tarbiyah,” Masyitah mengangkat satu persatu jarinya seakan membilang. Hariz setia mendengar. “Tak hafal Al-Quran banyak, tajwid pun tak hebat, asyik kena kejut Subuh hari-hari, ibadah sunat kurang, Tak lovely, asyik studi sahaja, Tak pandai layan awak, tak…” Dan bicara Masyitah terhenti di situ. Jari telunjuk Hariz Arifi sudah melekat pada bibirnya. Mata mereka bertemu. “Saya tak perlukan semua itu. Bukankah saya sudah kata sebelum kahwin, yang saya mahu daripada awak hanyalah awak berada di sisi saya sahaja. Saya tidak minta lebih daripada itu.” Jari telunjuk itu diturunkan. Kedua belah tangan kini mencari tangan Masyitah. Memegang erat tangan lembut itu. “Untuk saya, cukup sekadar awak bernafas di sisi saya. Biar saya yang masak, biar saya yang kemas rumah, biar saya yang baca Al-Quran untuk awak, biar saya yang hari-hari kejut awak Subuh, biar saya yang lovely, biar saya yangcaring, biar saya yang asyik layan awak. Biar saya semua.” Hariz Arifi menyempurnakan bicara. “Saya bukan Masyitah di zaman Musa. Setahun setengah ini, banyak saya sudah susahkan awak. Lebih-lebih lagi hal dakwah dan tarbiyah. Sahabat-sahabat lain yang macam awak, isteri mereka semua hebat-hebat. Semua ke hadapan sama-sama. Saya…” Masyitah menunduk. “Mana ada awak tak bantu dalam dakwah dan tarbiyah?” “Eh? Ada saya bantu?” Masyitah berfikir. Ada bagi ceramah? Tak ada. Ada bagi idea? Pun tak ada. Ikut program sebagai orang biasa sahaja adalah. Menjadi penggerak, pemikir, tak pernahlah pula. “Ada. Bila awak ada di sisi saya, saya jadi kuat. Bila saya jadi kuat, saya lebih bersemangat dalam melaksanakan dakwah dan tarbiyah. Bila saya bersemangat melaksanakan dakwah dan tarbiyah, kerja-kerja dakwah dan tarbiyah berjalan lebih lancar. Bila kerja-kerja dakwah dan tarbiyah berjalan lebih lancar, insyaAllah ramai orang akan mendapat manfaat.” Masyitah terpana. Garis manis pada bibir Hariz tidak pudar. Tangan Hariz semakin erat memegang tangan Masyitah. “Bukankah awak telah membantu? Tak puas hati lagi?” Hariz merapatkan dahinya ke dahi Masyitah. Wajah Masyitah kemerahan. “Tapi…” “Tak ada tapi-tapi lagi. Eh, kenapa la awak fikir benda ini hari ini? Sudahlah. Minggu depan hendak final exam. Nanti serabut kepala otak. Mari makan. Saya sudah siap hidang di dapur tu. Hari ini saya masak special. Sotong masak sambal kegemaran awak.” Hariz bangun. Masyitah diam. Tidak mampu berkata apa-apa. “Lah. Bangun pun nak saya tolong? Romantiknya.” Hariz menghulurkan tangan apabila Masyitah tidak bangun-bangun. Masyitah mencebik. “Senget.” Masyitah menyambut tangan Hariz, dan suaminya itu membantu dirinya bangun. Mereka berjalan beriringan ke dapur. Hariz ketawa. Di dalam hatinya dia bahagia. Bahagia apabila bidadari jiwanya bahagia. Tiada apa yang lebih mendukakannya melainkan kedukaan bidadari jiwanya ini. Entah mengapa Allah memberikan perasaan ini kepadanya. Kepada seorang Tiara Masyitah. ***** “Dijemput pasangan suami isteri Dr Ali Zahidi dan Dr Maryam Umairah!” Sepasang suami isteri berjalan beriringan sebaik sahaja pengerusi majlis melaung nama. Tepukan kedengaran memenuhi dewan. “Kini dijemput pula, Hariz Arifi, motivator kita.” Hariz Arifi bangun dari kerusi yang telah dikhaskannya di barisan hadapan. “Maaf ya awak. Saya malu nak ke hadapan.” Masyitah menarik hujung kot Hariz. Hariz menarik senyuman. Menggeleng. “Awak ada ini pun sudah cukup.” Tangannya menyentuh pipi Masyitah. Langkah diatur menaiki pentas. Ada empat kerusi untuk ahli panel sebenarnya. Majlis ini adalah perkongsian dua pasangan suami isteri. Tetapi satu kerusi kosong. Itu sebenarnya tempat buat Masyitah. “Maaf, bidadari saya sangat pemalu. Jadi saya kira saya seorang sahaja di atas ini.” Hariz membuat gaya ‘peace’. “Lagipun, saya takut ter’overshadow‘ pasangan Abang Ali Zahidi dan Kak Maryam Umairah saya ini.” Matanya memandang pasangan suami isteri di sebelahnya, sambil tangan menyapa lengan Dr Ali Zahidi. Seniornya ketika di sekolah dahulu. Ucapannya disambut tawa dewan. Dr Ali Zahidi menyambut gurauan itu dengan senyuman. Begitu juga Dr Maryam isterinya. Forum Baitul Muslim yang diadakan di Universiti Islam Antarabangsa anjuran NGO bernama HALUAN itu bermula. ***** “Macam mana?” Soalan dikeluarkan. “Macam mana apa?” Hariz memandang Dr Ali Zahidi. “Macam mana hidup dengan Masyitah?” Dr Ali Zahidi menunjuk kepada meja perempuan. Kelihatan isterinya, Dr Maryam sedang makan bersama dengan Masyitah. “Amat amat amat bahagia.” Senyuman Hariz melebar. Dr Ali Zahidi mengangguk sambil mata garfu dibenamkan pada daging sebelum sudu di tangan kiri membuatkan daging itu menjadi lebih kecil. “Sebenarnya, ana tak sangka enta pilih dia.” Dr Ali Zahidi bersuara selepas menelan makanannya. Matanya memandang tepat Hariz. Hariz yang baru sahaja hendak menyuap makanannya tidak jadi berbuat demikian. Senyumannya yang tadi melebar, menjadi kendur. “Kenapa Abang Ali cakap begitu?” “Yalah. Dalam organisasi kita ini, ramai lagi akhawat yang berkaliber. Yang boleh bersama-sama dengan enta dalam melakukan kerja-kerja dakwah dan tarbiyah ini. Yang boleh ke hadapan dengan enta.” Hariz diam. “Memilih yang telah siap diproses, lebih mudah. Maka kita boleh buat banyak kerja lagi. Boleh bergerak lebih jauh lagi.” “Teorinya, itu memang benar.” “Jadi? Kenapa dulu enta pilih dia?” “Sebab dari segi praktikalnya, teori itu tidak berjalan buat saya.” “Em?” Dr Ali Zahidi tidak dapat menangkap maksud Hariz. “Abang Ali, Rasulullah SAW pesan untuk kita mencari wanita yang baik agamanya.” “Ya.” “Masyitah dari segi asas agama, dia jelas.” “Ok.” “Jadi saya tidak perlukan sebab tambahan. Hal ini kerana, Allah bagi saya jatuh cinta kepada dia. Saya tidak perlukan apa-apa sebab lain selain perasaan ini. Saya tidak berkahwin dengan dia kerana apa-apa. Saya berkahwin dengan dia kerana dia. Kerana dia itu Tiara Masyitah. Bukan kerana dia itu Masyitah seperti Masyitah di zaman Musa.” “Yalah. Tetapi bukankah lebih bagus enta pilih yang seperti Masyitah di zaman Musa? Yang berani ke hadapan menegakkan kebenaran. Ini hendak berkongsi pun tidak mahu. Apa manfaatnya kepada masyarakat? Berkahwin dengan orang macam dia, enta nak selalu tinggalkan rumah pun tidak boleh.” Hariz menghela nafas. “Abang Ali. Apa pandangan Abang Ali terhadap saya. Apakah saya ini bermanfaat kepada masyarakat?” Dr Ali Irfan mengangguk. “Sebab itu ana cakap perkara ini. Orang macam enta, rugi jika bersama dengan orang seperti Masyitah. Enta masih muda, sebab itu ana berbicara akan hal ini. Ana berpesan kepada enta sebagaimana pesan Ibrahim kepada Ismail. Tukarlah.” Hariz tersengih. “Tahukah Abang Ali bahawa, saya menjadi bermanfaat sebagaimana yang Abang Ali nyatakan itu hari ini, dengan kehadiran siapa?” Dr Ali Zahidi diam. “Dia.” Hariz menunjuk kepada Masyitah yang khusyuk bersama Dr Maryam. “Kita kenal semenjak sekolah menengah Abang Ali. Abang Ali tahu saya ini macam mana dahulu. Walaupun saya aktif dalam dakwah dan tarbiyah di sekolah, saya panas baran, tidak sabar, keras kepala dan sebagainya. Saya juga lemas dalam kekayaan keluarga saya.” Dr Ali Zahidi mengangguk. Dia ingat semua itu. Dan Hariz Arifi di hadapannya kini adalah seorang manusia yang jauh berbeza. “Bila Allah lekatkan cinta di dalam hati saya kepada Masyitah, saya jumpa satu perkara.” “Apa dia?” “Kesederhanaan. Dia memang bukan Masyitah di zaman Musa, Abang Ali. Tetapi dia datang dari kesederhanaan. Keluarganya sederhana. Dia dibesarkan dalam kesederhanaan. Kesederhanaan itulah yang membuatkan saya yakin dengan cinta yang Allah berikan kepada saya. Kesederhaan itulah yang membuatkan saya kembali melihat diri saya, kehidupan saya, pergerakan saya, kerja-kerja dakwah dan tarbiyah saya.” Dr Ali Zahidi tidak berkata apa-apa. “Orang semua menyatakan bahawa perubahan saya adalah kerana saya berusaha sendiri. Dari satu sisi, mungkin benar. Tetapi sebenarnya, saya bergerak untuk berubah itu adalah apabila saya bertemu dengan kesederhanaan yang ada pada Masyitah dan keluarganya. Akhirnya jadilah saya sebagai saya yang hari ini. Jika Abang Ali menyatakan bahawa saya hari ini adalah seorang yang bermanfaat kepada ummah, maka tidakkah yang membentuk saya juga telah memberikan manfaat? “ “Ana hanya hendak enta pergi lebih jauh. Pada ana, enta boleh pergi lebih jauh lagi. Tengok ana hari ini. Ke hulu ke hilir memberikan penyampaian. Apabila ada isteri seperti Maryam yang mampu berdiri bersama-sama aku, kerja menjadi lebih mudah. Kini satu Malaysia sudah mengenali ana. Brunei, Indonesia dan Singapura juga sudah mula hendak memanggil ana.” Hariz menggeleng. Senyumannya mekar hingga ke telinga. “Jika itu hendak diukur sebagai kejayaan, dan sampai ke tahap itu yang Kak Maryam boleh bantu Abang Ali, pada saya, saya lebih dari itu.” Mata Dr Ali Zahidi membesar. “Kini, buku-buku dan novel-novel saya sudah mula hendak diterjemahkan ke pelbagai bahasa di seluruh dunia. Produser-produser filem turut menghubungi saya untuk memfilemkan beberapa novel saya. Syarikat Motivasi saya juga sudah mula berkembang keluar dari Asia Tenggara. Terdapat juga sambutan hangat dari Eropah. Kini Masters saya sudah hampir tamat, maka saya kira lepas ini bolehlah saya fokuskan sebentar kepada perjalanan kerja-kerja ini agar lebih kukuh sebelum saya menyambung ke PhD.” Dr Ali Zahidi kelu. “Abang Ali, Masyitah sendiri tidak perasan bagaimana hakikatnya dia telah membantu saya bergerak sejauh ini. Kehadiran Masyitah adalah anugerah Allah yang terbesar buat saya. Dia menghilangkan penat saya, mengubati gundah saya, menambah semangat saya, dan buat saya sentiasa kembali mengingati amanah yang Allah berikan kepada saya. Sebab saya cintakan Masyitah. Saya mahu masuk syurga dengan dia. Maka saya bersungguh-sungguh di atas dunia ini kerana itu. Biar saya boleh bawa dia masuk syurga.” Dr Ali Zahidi akhirnya menggeleng. “Ana tiada bicara untuk enta lagi. Maafkan ana kalau sudah mengganggu jiwa enta. Ana tersilap perhitungan.” “Abang Ali, sebagaimana Kak Maryam itu bukannya Maryam ibu kepada Isa, begitulah juga dengan Masyitah saya. Sememangnya dia bukan Masyitah di Zaman Musa. Tetapi mereka masing-masing ada kelebihan. Kak Maryam dengan kelebihannya, mampu menonjol dan aktif dalam dakwah dan tarbiyah bersama Abang Ali. Masyitah pula, kelebihannya adalah memberikan kehidupan kepada saya.” Dr Ali Zahidi mengangguk sambil tersengih. “Sepatutnya, baitul muslim tadi enta seorang sudah lebih dari memadai. Ana malu dengan enta.” “Tidak. Kita tetap kena bersama-sama. Siapalah saya jika dahulu Abang Ali tidak mendidik saya.” Hariz merendah diri. Kini matanya perlahan-lahan digalihkan kepada Masyitah. Nampaknya isterinya itu sudah selesai makan. “Dia memang bukan Masyitah di zaman Musa. Saya hidup di dalam realiti, sebab itu saya mampu menerimanya.” Dr Ali Zahidi hanya mampu mengangguk lagi. Benar. Realiti. Rata-rata hari ini orang terbiasa dengan kesempurnaan fantasi. Mencari hanya yang sempurna. Kemudian kecewa apabila melihat kecacatan selepas perkahwinan. Tetapi nampaknya Hariz Arifi berbeza. Dia membesar-besarkan segala kelebihan yang ada pada isterinya, walaupun hakikatnya kelebihan itu sebesar kuman cuma. Yang mungkin di mata orang lain, tiada apa maknanya. Menyebabkan orang sepertinya jadi malu sendiri, berbicara dengan Hariz Arifi. ***** Dia terbangun di tengah malam. Gegendang telinganya bergetar mengejutkan tubuh. Biasanya dia tidur nyenyak sahaja kerana setiap malam dia akan keletihan studi. Tetapi semenjak graduasi, dia sudah tidak ada apa yang hendak dikejarkan. Dia sudah tidak perlu studi teruk-teruk seperti dahulu. Mungkin sebab itu lenanya juga senang terjaga. Dia sudah tidur awal. Matanya memandang ke sudut bilik. Satu lembaga sedang duduk bersimpuh ditemani cahaya oren dari lampu tidur. Hariz Arifi. “Rajin betul suami aku ni.” Gumamnya. Malu sendiri. Hariz Arifi hanya mengejutkannya pada malam Jumaat. Tetapi dia tahu yang suaminya itu hampir setiap malam akan bangun melaksanakan qiamullail jika tiada keuzuran. “Ya Allah, rahmatilah Masyitah. Ya Allah, rahmatilah Masyitah. Ya Allah, rahmatilah Masyitah.” Eh? Masyitah? Nama aku. Perlahan-lahan dia bangun dari pembaringan. Ingin mendengar dengan lebih jelas. Dia dapat melihat Hariz Arifi bersama kedua belah tangan yang terangkat. “Ya Allah, rahmatilah Masyitah. Sesungguhnya aku amat mencintainya. Kau telah hadirkan dia sebagai penghidup jiwaku. Acapkali aku melihatnya, dia menumbuhkan kebahagiaan dalam hatiku. Maka ya Allah, rahmatilah dia.” Tiba-tiba hati rasa sebak. Ayat-ayat yang terlantun menghentak gegendang telinganya agar bergetar itu, seakan tembus mendodoi jiwanya juga. “Ya Allah, jadikanlah Masyitah itu wanita yang Kau redhai dan jagalah dia. Permudahkan segala urusannya. Golongkanlah dia dalam golongan orang yang berjaya, cemerlang dalam segala halnya, khususnya dalam ketaatan kepadaMu dan dalam perjalanannya menuntut ilmu.” Aku pernah mendoakan dia tak? Tiba-tiba Masyitah mempersoalkan dirinya. Jangan kata doakan dia, doa untuk diri sendiri sungguh-sungguh pun sekali sekala sahaja. Ish… Tiba-tiba mata rasa berkaca. “Ya Allah, masukkanlah Masyitah itu dari kalangan ahli syurgaMu, redhailah dia Ya Allah, terimalah dia Ya Allah. Jadikanlah dia seorang yang beriman dan solehah. Lindungilah dia dari kejahatan dan kemungkaran.” Air mata mengalir. “Sesungguhnya aku amat mencintainya ya Allah. Maka cintailah dia. Sebagaimana Kau hidupkan jiwaku apabila melihatnya, maka hidupkanlah jiwanya untuk mencintaiMu dan menjadi hambaMu yang baik.” Perlahan-lahan Masyitah baring dan berpaling mengiring dari arah Hariz Arifi. “Amiin.” Tangannya menggenggam selimut. Mulut mengungkap “Amin,” bersama air mata yang mengalir. Ya Allah, rahmatilah suami aku. Dan jadikanlah aku ini orang yang mampu menyenangkannya. ***** “Kenapa ya tiba-tiba hendak bawa saya bercuti?” Soalan itu hadir diiringi dengan bunyi ombak memukul pantai. “Tak boleh?” Burung camar menghiasi suasana. “Boleh. Saya suka.” Mentari senja menambah keindahan. “Ha, ingat sayang saya ini tak suka. Boleh saya tempah tiket balik hari ini juga.” Keadaan pantai yang sudah mula sedikit dengan orang ramai membuatkan mereka berdua dapat duduk-duduk dengan tenang. “Tak naklah. Lawa sini. Pantai dia sangatlah cantik.” “Awak cantik lagi.” Diam. Hariz memandang sebelahnya. Masyitah tunduk menekur pasir pantai. “Kenapa diam? Ingat nak bangga-banga. Orang puji.” “Speechless. Awak selalu puji saya itu ini. Lebih-lebihkan saya itu ini. Saya tak pandai nak main ‘jiwang-jiwang’ macam awak. Saya takut nanti lama-lama awak bosan dengan saya.” “Haha. Bosan dengan awak? Habis, saya nak hidup macam mana kalau saya bosan dengan awak? Saya pun tak dapat bayang. Mustahil terjadi insyaAllah.” Sungguh-sungguh Hariz berbicara. “Manalah tahukan. Awak takkan tak penat dengan saya?” “Kan dah cakap tempoh hari? Lagipun, dalam hampir dua tahun ini, awak tengok saya layan awak, saya hidup dengan awak, ada pernah buat gaya penat selain bila saya balik kerja?” Tak ada. Tetapi jawapan itu tinggal di kerongkong Masyitah sahaja. “Awak tanya kenapa bawa awak bercuti kan?” “Ya.” “Lawa tak matahari itu?” Hariz memanjangkan tangan, menunjuk ke arah mentari dengan jari telunjuk. Matahari itu hampir terbenam ditelan horizon kerana senja. “Lawa.” “Awak adalah matahari saya.” “Matahari?” “Matahari adalah sumber tenaga. Matahari juga adalah paksi menjaga keseimbangan sistem solar kita. Matahari petunjuk arah. Awak adalah semua itu. Tanpa awak, saya samalah macam bumi tanpa matahari, gelap dan tidak hidup. Tanpa awak, saya samalah seperti sistem solar kita ini tanpa matahari, tidak seimbang dan bergerak ke arah kehancuran.” Masyitah tidak mampu berbicara apa-apa. Hawa yang ada kini seakan-akan membuatkan dadanya sebak dan dia rasa seperti ingin menangis. “Dan untuk jawapan kepada soalan kenapa saya bawa awak bercuti adalah…” Apa lagi? Hariz Arifi, awak memang pandai buat jiwa saya tunggang terbalik. “Selamat Hari Lahir.” Masyitah terpana sebentar. Hari Lahir. Hari ini… MasyaAllah. “Haha. Dah agak dah dia lupa. Sibuk sangat studi. Bila dah graduasi, tarikh lahir sendiri pun lupa.” Hariz ketawa sendiri. “Percutian ini adalah hadiah hari lahir dan hadiah graduasi sekali. Boleh ya?” Tiba-tiba air mata Masyitah menitis. “Eh, awak, kenapa menangis?” Segera Masyitah melentokkan kepalanya pada bahu Hariz. “Kenapa ni?” Hariz menggosok perlahan belakang tubuh Masyitah. “Terima kasih ya awak?” Hariz menggelengkan kepala. “Saya yang patut ucap terima kasih sebab awak sudi kahwin dengan saya, berada di sisi saya.” “Boleh tak bagi saya menang sekali dalam menghargai?” Masyitah yang sudah melekat pada bahu Hariz bersuara. Hariz ketawa. Air mata meleleh pun boleh buat orang ketawa. Isteri aku ni kiut sungguh. “Saya janji akan berusaha dengan lebih baik lagi. Biar benar-benar boleh menjadi matahari awak, ibarat Masyitah di zaman Musa, yang teguh terjun ke dalam didihan syurga.” Hariz tidak menjawab. Hanya leretan senyuman. Matanya kekal memandang matahari yang semakin ditelan horizon. Masyitah damai di bahunya. Di dalam hati tidak henti mengucap hamdalah. Kebahagiaan ini, memang tiada bandingannya. Isterinya memang bukan Masyitah di zaman Musa. Tetapi dia adalah Tiara Masyitah, bidadari di dalam jiwa. Yang Allah salurkan daripada Masyitah ini, kekuatan dan kehidupan kepadanya.

Sunday, June 10, 2012

js pendapat ttg kapel n cinta :)

ikhlas dr syuhada assalamualaikum... Btol ke couple 2 haram?? Ary 2 ade seorg sahabat aq dtg ke rumah..sambil m’buat sedikit kerja ,aq bukak lah 1 laman web nie…then cter psal kapel 2 haram..then dye ckp kapel 2 mane ade haram…oke lah..2 pendapat dye..xkn lah aq nk marah2 dye..oke nie pendapat aq ttg couple.. Xdinafikan aq penah kapel..tp aq xpenah jumpe sape kapel aq 2..hanya lah dlm hp n facebook..biase lah..sbg remaja aq xlari dr perasaan ingin dimiliki..yelah kwn2 aq sume sibuk borak psal kapel2 dyeorg..aq start tau erti kapel time aq form 3..2 pun lepas pmr..js 4 fun..tp haram ke x kapel..pd aq b’gantung pd korg yg pk ttg 2 Aq penah t’bace..hukum berkapel or cinta pada dasar nye m’jd satu benda yg harus..tp m’jd haram disebab kn beberape perkara… 1st: sepatut nye korang kapel niat lah nk kenal hati budi masing2 sebelum melangkah ke alam yg halal..mak aq penah ckp..klau seorg lelaki yg sedang kapel dgn sorg perempuan dan dye menyatakan or mengidamkan dye ingin m’jd kn perempuan tu halal bg nye dan niat tu ikhlas..makne nye perempuan td m’jd tunangan lelaki t’sebut secare tidak rasmi..so that girl xleh curang 2nd: sume dah blaja dr kecik2..parent antar g sekolah agama..kite xleh t’lalu rapat dgn lelaki/perempuan yg bkn keluarga kite(ayat ustzh aq) makne nye bkn muhrim kite..oke tp ble korang kapel..dah jd mcm perkara wajib dah korang kena g dating kat tasik..kejar2…guling2…oi..nie Malaysia lah!! Bukan Hindustan!! Then korang mcm wajib je pergi mall weekend g tgk wayang,main boling,mkn kat macdonald..suap2..cair bijik mata cek..n yg plg aq confuse..perlu ke pegang2 tgn..usap2 pinggang..astafirullah..sbb 2 lah hokum kapel dah jd haram korang tau!! Psal korang lah!! 3rd:then ble dah frust pakwe/makwe korang g kat org lain…time2 nie lah korang nk wat drama korea..nangis b’thn2 dlm bilik..abai pelajaran..abai sume lah..yg plg xtahan 2 nk bunuh2 diri..then bangga fomous msuk berita..masuk muka depan paper..eee…plz ah korang..psal korang2 yg drama queen nie lah kami yg xde kena mengena pun kena marah dgn parent kami Byk lg sbb knp kapel 2 haram..korang nk tau 1 fakta x?? pd kapel2 yg suka m’haram kn kapel dyeorg ade lah cinta murahan!! Asal nk marah?? Go ahead!!ape bukti korang nk ckp cinta korang mahal?? Klau korang dah bg pakwe korang pegang mahkota korang..ape lg yg korang ade utk future husband korang??lg2 yg wat zina..free babe!! Waduh2..gro yg korang pandang hina 2 pun kena bayar…nk pandang je rm50..lebih jgn tanya ah bape harga dye…means harga korang lebih murah lah?? Fikir lah..aq syg sume sahabat perempuan aq..even aq xkenal korang2..korang stil perempuan kn?? Kite still kaum hawa..biar lah org kate kite kaum yg lemah..act kite sebenar nye kuat..tanpa kite..xkn wujud nye lelaki2 yg b’jaye..percaya lah..klau korang rase time sekolah korang xde gf/bf..bukan b’makne korabg xlaku..makne nye..korang punya cinta mahal..limited edition!! Hanya org yg mampu sahaja dpt memilikinya..that my prinsip!! Don’t worry k..dlm al quran dah ckp kite adepasangan kite..usaha+tawakal+doa= insya-Allah b’jaye.. peace (Y)