Followers

Wednesday, March 6, 2013

ayah :')

ayah
Pernahkah kalian bertanya tentang ini pada ayah kalian?

Tentang apa saja mimpi-mimpinya, apa saja yang membuatnya kecewa, apa saja yang membuatnya bahagia, membuatnya bekerja keras dari pagi sampai senja, dan malam harinya ia bagikan seluruh cintanya keseluruh rumahnya, sampai ke sela-sela langit-langit rumahnya.

Tentu saja, cintanya sebesar cinta ibu, bahkan mungkin terlalu besar hingga tak tampak di seluruh bumi, ia bagikan seluruh cintanya pada anak-anaknya, ia titipkan seluruh pengetahuannya, ia selipkan seluruh doanya pada Tuhan di sepertiga malam untuk anak-anaknya, lalu ia simpan cinta diatas bantal tidur anak-anaknya, membiarkannya menjadi mimpi paling indah yang akan terjadi di masa depan.

Pernahkah kalian melihat peluh mengucur dari dahinya ketika menunggumu pulang sekolah? atau melihat wajahnya tampak cemburu ketika teman lelakimu datang kerumah? pernahkah melihatnya tersenyum dengan tulus ketika melihat kau tumbuh menjadi anak yang tangguh? Bagaimana pun kita, beliau selalu berkata Itu anakku.

Maka jangan celakakan ayah kita, jangan gadaikan seluruh pengorbanan dan cintanya dengan hal-hal yang terlalu murah. Karena bagaimana pun, ayah kita lah yang akan berdiri paling depan untuk membela anaknya, berusaha paling keras untuk kebahagiaan anak-anaknya.Mungkin ibu lebih kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tapi tahukah kita, sebenarnya ayahlah yang mengingatkan ibu untuk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tapi tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dengan wajah yang letih ayahlah selalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian

Saat kita sakit@demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jangan minum ais!".Tapi tahukah kamu bahawa ayah sangat risau.??

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dengan tegas berkata "tidak boleh!"..Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yang sangat berharga.

Saat kita sudah di percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melanggar kepercayaannya...Maka ayah lah yang setia menunggu kita di ruang tamu dengan rasa sangat risau..

Setelah kita dewasa,ayah telah menghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar..
Di saat kita memerlukan ini-itu, untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi.tanpa menolak, beliau memenuhinya..Saat kamu berjaya..Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dengan bangga..

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya..ayah pun tersenyum bahagia..

Apa kita tahu,bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?

Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia..Dan dia pun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya"..

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yg sesekali dtg untuk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yang tak lagi kuat untuk menjaga kita..Y___Y
Maka cintailah ia, dengan menitipkan seluruh doa pada Tuhan agar selalu menjaga ia dan cintanya sampai tempat indah di akhirat kelak.

Ayah:’) malam nie adik rasa sayu sangat yah..adik rindukan pelukan dan ciuman dari ayah..in shaa Allah adik tak pernah lupa ayah dalam setiap doa adik..ayah tunggu adik kat syurga k?? adik selalu ingat apa yang ayah cakap "you'll be my little sweety baby girl forever" ..kadang2 adik rase tak adil yah..adik nak ayah tengok adik besar..adik dah berubah ayah..adik nak ayah tengok adik jadi anak yang solehan untuk ayah n ma..adik nak ayah tengok adik berjaya..tapi adik tau..ayah juga sedang melihat adik kat sana kan?? in shaa Allah adik akan jaga ma..adik akan berjaya n jadi orang yang berguna untuk keluarga dan agama :)No comments:

Post a Comment